АКТУАЛЬНО

У Харківському екзархаті провели ІІ Міжнародну конференцію «Відродження гідності людей золотого віку в українському суспільстві»

Субота, 30 листопада 2019, 13:33
Нещодавно, по проекту «Шануй Батька і Матір…», відбулася ІІ Міжнародна конференція «Відродження гідності людей «Золотого Віку» в українському суспільстві», яка з благословення владики Василія, екзарха Харківського, організована у Харківському Екзархаті в с. Олефірівка Миргородського району, Полтавської області з 25 по 27.ХІ. 2019.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

На цій Конференції, подібно як на першій (24-25.ХІ. 2016 р. Старосамбірщина Львівської області) зібрались люди з різних державних та релігійних установ Польщі та України,  щоби поділитись своїм досвідом та продовжити і доповнити напрацювання дорожньої карти, реалізації згаданого проекту, для зміни становища людей похилого віку в нашому суспільстві.

За словами організаторів, у Польщі та в Україні зроблено чимало як у церковній, так і державній сфері, щоб похилий вік асоціювався не з негативом, а був як черговий етап життя, який також має свої  радісні та сумні елементи.

Учасники конференції звернули увагу на те, що дуже часто до осіб похилого віку ставляться без пошанування їхньої гідності. Щоб це змінити, не потрібно фінансових вкладів, а насамперед необхідно змінити своє ставлення до них. Учасники ухвалили документ, який згодом буде надісланий у державні та релігійні установи.

Варто зазначити, що незабаром запрацює платформа – сайт Zolotyjwik.info, на якому будуть розміщені усі матеріали І та ІІ Конференції, а також напрацювання та ідеї інституцій, які залучені до цього проєкту. Усі ці матеріали надруковані у збірнику матеріалів ІІ Конференції.

Загалом у конференції взяло участь  85 осіб:

  • 41 представник обласних державних департаментів надання соціальної допомоги (територіальних центрів, зокрема будинків – інтернатів для людей похилого віку) та органів самоврядування (Львівщина, Полтавщина, Сумщина, Харківщина).
  • 3 представники відділу соціальних служб з  Люблінського воєводства, зокрема представник Державної адміністрації Люблінського воєводства.
  • 10 представників з різних вищих навчальних закладів.
  • 11 осіб – представники БФ «Карітас» (Волноваха, Запоріжжя, Київ, Маріуполь, Одеса, Полтава, Сєвєродонецьк, Харків).
  • 4 особи - БФ «Всесвіт» та БФ «Спільнота золотого віку»;
  • 16 священників – голова Патріаршої комісії у справах родини, отці Харківського екзархату УГКЦ та представник УАПЦ з Полтави.

Тематично конференція складалась зі двох частин.

Перша була теоретичною, в якій прозвучали такі теми доповідей:

Демографічний стан українського суспільства – доповідач Олег Паска, кандидат наук з державного управління, вища школа публічного лідерства НУ «Львівська політехніка».

Елементи геронтології – фізичні та психічні зміни пов’язані з віком – доповідач Олена Коваленко, доктор психологічний наук, професор, старший науковий співробітник відділу психології праці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна Національної академії педагогічних наук України, член громадської спілки «Українська асоціація освіти дорослих».

Старіння суспільства як підстава роздумів про гідність - доповідач Станіслава Штойден, професор, доктор габ., завідувачка кафедри клінічної психології Інституту психології Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ.

Людина похилого віку в українському суспільстві від Київської Русі до сьогодення – часи Гетьманщини – доповідач Марія Пелех, аспірант Полтавського національного університету.

Соціально-правові стандарти у сфері опіки над особами похилого віку в ЄС і в Польщі – доповідач Здзіслав  Янцевіч, протоієрей, доктор, кафедра сімейного права на Факультеті права, права канонічного та адміністрації, Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ.

Соціально-правові стандарти у сфері опіки над особами похилого віку в ЄС та Україні – доповідач Ієвлєв Олександр, кандидат технічних наук, доцент кафедри педагогіки та соціального управлінняІнституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка».

Соціальний працівник: Сутність та особливості синдрому професійного «вигорання» – доповідач  Любов Гаврищак, доцент кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка.

Інституціональна соціальна політика, у Польщі,  на прикладі Люблінського воєводзтва – доповідач Малгожата Франт-Блажуцка  керівник відділу у справах інситуційної допомоги у Люблінському воєводстві.

Небезпеки маніпуляції зі сторони деструктивних угрупувань  стосовно людей золотого віку – доповідач Анна Єва Боднар, доктор богослов᾽я, магістр з державного управління, керівник Бюро Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів і сект, керівник БФ «Спільнота золотого віку».

Протидія насильству в Україні відносно людей похилого віку – доповідач Ігор Невзоров, кандидат юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ

З об᾽єктивних причин не змогли бути на конференції та виголосити свої доповіді:

Геронтосвіта як державна соціальна гарантія для людей похилого віку: філософсько-правовий аспект - автор Тарас Гарасимів, Навчально-науковий Інститут права та психології НУ «Львівська політехніка», заступник директора з наукової та міжнародної діяльності доктор юридичних наук, професор професор кафедри теорії та філософії права.

Концепція успішного старіння: перспективи її поширення в Україні  – автор  Лариса Лук’янова, доктор пед. наук, професор, директор Інституту педагогічної освіти і  освіти дорослих  НАПН України.

Протидія домашньому насильстві: Адміністративно-правовий захист вразливої групи населення - автор Наталія Максименко, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права та правого регулювання авіаційної діяльності, Льотна академія Національного авіаційного університету, Кропивницький.

Верховенство людської особи та гідність людей золотого віку в соціальній доктрині Католицької Церкви – автор Ігор Онищук, протоієрей, завідувач кафедри теорії та історії держави і права ПВНЗ Університету Короля Данила, доктор юридичних наук, кандидат наук з богослов’я, доцент, академік Міжнародної академії інформатизації.

Шляхи попередження деменції у золотому віці – автор Марія Попіль,  кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології Дрогобицького державного педагогічного  університету ім. Івана Франка.

Активізіція людей похилого віку у культурно-дозвіллевій діяльності прєкту УТВ – автор Алла Ревть, кандидат педагогічних наук,  доцент кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

У другій частині конференції, яка буда практичною, деякі інституції представляли своє напрацювання у темі, дотичній до людей золотого віку (порівняно український і польський  досвід   реалізації  соціальної політики відносно людей похилого віку з Активізації людей похилого віку – потреби та форми):

Організація студентських волонтерських проєктів для людей золотого віку – доповідач Олена Купенко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського Державного Університету.

Позитивна практика соціальної участі людей похилого віку у м. Томашув Любельскі – доповідач Адам Скорнєвскі, директор Міського центру соціального захисту населення в Томашові Любельскому.

Добрі практики в гміні Кшивда адресовані літнім людям – доповідач Томаш Ценжкі, директор Гмінного (ОТГ) центру соціального захисту населення в м. Кшивда.

Спільна презентація досягнень БФ «Карітас» відносно служіння людям похилого віку -  доповідач о. Андрій Насінник (Лозова) та представники поодиноких відділень о. Коваль Сергій (Харків), Олена Небеська (Северодонецьк), Марія Дубракова (Волноваха), о. Володимир Раковецький (Полтава).

Департамент соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації – доповідач Тетяна Медвідь, начальник управління соціального захисту.

Департамент соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації – доповідач Бабич Лідія, директор Горішньоплавнівського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Калина».

Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації – доповідачі Горбатовська Надія, начальник Відділу організації соціального обслуговування населення, Бабенко Тетяна перший заступник директора, Тетяна Сємілєтова,  директор Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чугуївської міської ради.

Суми – доповідач Інна Галіченко директор комунальної установи «Сумського міського ТЦ Берегиня».

Організатори висловили слова вдячності усім тим, хто допомагав у підготовці та реалізації конференції у Харківському екзархаті УГКЦ:

  • Блаженнішому Святославу за благословення та слово до учасників конференції.
  • - Усім доповідачам та вищевказаним інституціям, а також Адаму Боженцкому, Бучацькій єпархії УГКЦ, видавництву «Свічадо», ДПС «Витанія» (Люблін – Польща),   Згромадженню сестер Пресвятої родини у Львові-Гошеві, дієцезії Тріру, «EKO – OПТІМІ», директору та працівникам «Миргород» в Олефірівці, Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ, Ігорю Васюнику, Львівській архиєпархії УГКЦ,  Львівській духовній семінарії УГКЦ,  Богдану Пелеху, парохії УГКЦ Преображення ГНІХ у Львові,  Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ; ТзОВ «Галицька здоба».
  • Харківському екзарху владиці Василієві та отцям екзархату за практичний та молитовний внесок
  • у проведення цієї конференції.

д-р Анна Єва Боднар

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next