АКТУАЛЬНО

У Хмельницькому відбувся Собор Кам’янець-Подільської єпархії на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ»

Понеділок, 07 грудня 2020, 10:50
5 грудня 2020 року Божого при катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького, з благословення та під головуванням владики Івана Кулика, єпископа Кам’янець-Подільської єпархії, відбувся Собор на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”.

Захід, на який прибули більшість священників єпархії разом із мирянами свої парафій, представники монашества – монахи і монахині, запрошені гості, доповідачі, розпочався спільною Архиєрейською Святою Літургією, яку очолив владика Іван.

У проповіді владика зазначив: “Це перший Єпархіальний собор. На усіх наших зустрічах ми повинні запитувати себе, як Бог хоче, щоб ми проповідували Євангеліє. Сьогоднішнє Євангеліє, як і кожне Боже слово, подає нам духовну силу. Ісус переважно мандрував, проходив через міста, села і проповідував. Мета подорожі – Єрусалим. Часто Ісус був у різних домах, де його запрошували, але там зупинявся недовго і йшов далі. Подібно і Церква не може зупинятися, побудувати собі всякі достатки. Коли людина входить у закриту зону комфорту, вона зупиняється у своєму розвитку. Церква мусить вийти назовні і проповідувати Боже Слово. Згодом читаємо у Євангелії, що Ісус закликає одного чоловіка іти за ним, а він у відповідь каже: дозволь мені спершу піти і поховати батька мого. Ісус ж відповідає: залиши мертвим ховати свої померлих. Господь підкреслює, що смертність – це свого роду гріх, і людина не повинна замкнутися на своєму гріху, смертності, а усвідомити, що вона покликана до життя. Справжнє життя – Господь Ісус. Сьогодні ми по-особливому просимо Бога благословення, щоб наша Церква була динамічною, живою. Ми просимо Господа, щоб кожен із нас докладав цих зусиль бути разом, єдиною Церквою, незалежно від віддаленості, у різних країнах, різних континентах, щоб ми вміли бути єдиними”.

Засідання Собору розпочалося вступним словом архиєрея, відтак модератор собору о. Василь Бондар представив порядок денний і доповідачів. Гостями та доповідачами собору були: о. Віталій Храбатин, о. Юстин Бойко, п. Марія Ярема та о. Олег Дутка.

Після виступу доповідачів та спільного обіду відбулася робота в групах, а також представлення модераторами спільних рішень. Відтак спільним голосуванням усіх присутніх прийняли соборову Резолюцію та обрали і затвердили кандидатури на Патріарший Собор.

На завершення дня у катедральному храмі відбулася Велика вечірня, яку очолив владика Іван.

Пресслужба Кам’янець-Подільської єпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next