АКТУАЛЬНО

У Хмільнику (Вінниччина) вшанували пам'ять слуги Божого о. Романа Бахталовського, ЧНІ

П'ятниця, 02 жовтня 2015, 13:11
1 жовтня 2015 року в м. Хмільник, що на Вінниччині, відбувся молитовний захід за прославу слуги Божого о. Романа Бахталовського, ЧНІ, над яким триває процес беатифікації.

Моління провели з нагоди 30-ї річниці з дня смерті о. Романа, який останні роки свого життя проживав у Хмільнику. Організаторами цієї зустрічі були сестри згромадження Непорочної Діви Марії Фатімської, засновником якого був о. Роман.

Як повідомляє о. Олександр Плєшанов, адміністратор парафії УГКЦ у Хмільнику, проведення заходу розпочали Божественною Літургією, після якої сестри представили у власному виконанні твори та пісні, автором яких був о. Роман Бахталовський.

Цього дня також за прославу о. Романа помолилися Молебень на могилі слуги Божого. Після цього присутні були запрошені на трапезу до будинку, де проживав священик.

У заходах взяли участь священики, парафіяни УГКЦ у Хмільнику, а також гості з Вінниці, Тернополя та Львова.

Священнослужителі у своїх проповідях звертали увагу на великий подвиг отця Романа, як страстотерпця та преподобного, про що свідчить його життя. У такий спосіб кожен присутній долучився до прослави о. Романа та зміг взяти і собі добрий приклад для особистого духовного подвигу.

Прес-служби Київської архиєпархії

Довідка: Слуга Божий о. Роман Бахталовський народився 21 жовтня 1897 р. в с. Яблунів Тернопільської області в багатодітній родині греко-католицького священика о. Данила Бахталовського.

Після закінчення Коломийської гімназії у 1917 р. вступає до Станіславської духовної семінарії, де зростає та формується під впливом о. Миколая Чарнецького – духівника семінарії.

У 1919 р., будучи на третьому курсі семінарії, Роман вступає до монастиря редемптористів.

У 1921 р. отримує священичі свячення з рук владики Григорія Хомишина. Згодом поглиблює свою освіту в Бельгії, а після повернення та займається викладацькою діяльністю.

Від перевантаження працею захворів на туберкульоз легенів. Час хвороби стає часом розважань, молитви, повного з’єднання з Богом.

У 1942 р. переїжджає до Станіславова, де стає ігуменом монастиря редемптористів.

13 жовтня 1945 р., з благословення владики Григорія засновує Згромадження сестер Непорочного Серця Марії Фатімської.

У 1949 р. о. Романа арештовують та вивозять до київської тюрми, а опісля – в с. Сосновка Іркутської області. У 1956 р. повертається із заслання.

13 жовтня 1968 р. КДБ розкриває душпастирську діяльність слуги Божого і після обшуку конфіскує рукописи духовної літератури, записи реколекцій, богослужбові книги. Це стало причиною арешту о. Романа і 5-річного заслання в с. Інгаш Красноярського краю. У 1976 р. повертається в Україну, до м. Хмільник Вінницької області, де відновлює душпастирську працю. Тут пише книгу розважань про Пресвяту Богородицю „На стежках Марії”, а згодом – акафіст до св. Володимира та молебень до священномучеників Української Греко-Католицької Церкви.

6 жовтня 1985 р. в опінії святості відходить у вічність.

22 листопада 2006 року розпочато беатифікаційний процес слуги Божого о. Романа Бахталовського.

Джерело біографічної довідки:  http://www.cssr.lviv.ua/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next