АКТУАЛЬНО

У Холмі вшанували пам’ять Пратулинських мучеників

Субота, 24 січня 2015, 22:29
23 січня 2015 року в давній катедрі ліквідованої 140 років тому Холмської єпархії УГКЦ, що на Даниловій Горі, відслужили Божественну Літургію у візантійському обряді з нагоди літургійного спомину Пратулинських мучеників, котру очолив о. Стефан Батрух, парох парафії УГКЦ Любліна і Холма. Проповідь виголосив о. Марек Рудзь, священик Білостоцької архиєпархії, докторант Інституту психології Люблінського католицького університету.

Пригадуючи історію мучеництва 13 пратулинських вірних, отець-проповідник сказав: «Греко-католики з Пратулина в 1874 році були без Святої Євхаристії, бо їхня церква була замкнена, а пратулинського пароха заарештувала царська влада враз з іншими священиками. Вірні були як вівці без пастиря. Єдине, що залишилося, - це ключі від церкви, в обороні котрої вони загинули, коли 24 січня до Пратулина прибув царський начальник із військом і забажав впровадити православ’я згідно з царською волею. Як же схоже мучеництво пратулинських уніатів з тим, що заповідав Христос: «Вас волочитимуть і до правителів і до царів за мене, щоб свідчити перед ними й поганами. І коли видадуть вас, не журіться, як або що вам говорити, – дано буде вам на той час, що маєте говорити; не ви бо будете говорити, а Дух Отця вашого в вас говоритиме» (Мт. 10, 18-20). Для всіх нас, зібраних тут, католиків візантійського  і латинського обрядів, смерть Пратулинських мучеників є джерелом живої віри».

«Я, як священик латинського обряду, почуваюся обдарованим духовними ласками Греко-Католицької Церкви. Передусім тому, що мешкаю на території парафії Святого Максиміліяна в Любліні, де знаходиться колишній концентраційний табір "Майданек". Саме там мученицькою смертю помер блаженний Омелян Ковч. Його постать супроводжує мене протягом життя, - поділився о. Марек. - Хочу засвідчити, як священик, котрий походить із Кузні Білостоцької, а заодно духовний потомок отців василіан, де вірні візантійського і латинського обряду втілювали в життя заповіді любові - приймали найсвятіші Тайни без огляду на обряд: та братня любов панувала до 1839 року, коли за наказом царської влади скасували Унію і розпочали переслідування не лише уніатів, а й католиків латинського обряду, котрі коли-небудь користали з послуги оців василіан. Сьогодні в Кузні немає зовнішніх проявів життя греко-католиків, але я особисто є прикладом того, що дух отців василіан не помирає. Жодні репресії не здатні вбити того, що було».

Отець Стефан Батрух у завершальному слові наголосив: «Пратулинські мученики в молодому віці знайшли в собі сили духу, аби виразити думку, котра була не згідна з офіційно нав'язаною царською владою. Сьогодні молоді люди в Україні гинули і гинуть за право бути собою, за право до самоствердження. Тому, попри надію на те, що історія буде вчителькою життя, бачимо, що досі втілюються в життя ті самі сценарії і повторюються ті самі помилки».

Пригадуємо, що 2015 року припадає 140-ва річниця ліквідації греко-католицької єпархії з центром у м. Холмі та 141-ша річниця смерті тринадцяти Пратулинських мучеників. Із 2004 року в дні літургійного спомину Пратулинських мучеників студенти Люблінської митрополичої духовної семінарії УГКЦ та вірні парафії Різдва Пресвятої Богородиці, що в Любліні, традиційно беруть участь у Божественній Літургії на Даниловій Горі у Холмі.

Христина Гарасимів

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next