АКТУАЛЬНО

У храмі Святого Василія Великого презентували книжку Володимира Сергійчука “Андрей Шептицький”

Вівторок, 27 жовтня 2015, 11:09
25 жовтня в храмі Святого Василія Великого відбулася презентація книжки професора Володимира Сергійчука “Андрей Шептицький” із серії “Українські державники”.

“Василь Стефаник називав митрополита Андрея людиною, “сива голова якої думала про всю Україну”, – відзначив професор у зверненні до гостей вечора. Володимир Сергійчук ознайомив присутніх з постаттю митрополита з погляду історика, що присвятив вивченню раніше закритих архівів не одне десятиліття. Професор представив особу митрополита Андрея як великого державника, який свого часу повернувся до українського народу та всіляко обстоював його інтереси, будучи “пастирем свого стада”.

Після короткої презентації видання автору було поставлено низку запитань, що допомогли всім присутнім ще глибше пізнати постать митрополита та почути кваліфіковану думку історика щодо контроверсійних питань.

До прикладу, під час вечора піднімалися питання, чому Андрей Шептицький сам був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, проте пізніше не підтримував участі духовенства в політиці. Історик Володимир Сергійчук, крім того, високо оцінив економічну діяльність митрополита.

“У Парижі митрополит Андрей свого часу взяв кредит на 20 млн франків, щоб пізніше викупити землю для греко-католиків на території Росії”, – зазначив професор.

На запитання, чому автор обрав постать митрополита УГКЦ, хоча сам є православної віри, історик каже:

“Коли я навчався в університеті, нам ніколи не відкривали певні сторінки історії або ж всіляко їх перекручували. Пізніше, у часи національного відродження, почали підніматися нові питання, відкриватися архіви – це перевернуло мою свідомість, – каже професор. – Для мене є прикладом особа, що попри все не покинула своєї пастви. Навіть більше, наступники митрополита (Йосиф Сліпий) також залишилися з українським народом в часи поневірянь. Чи готова людина заради України віддати своє життя – ось для мене показник національної свідомості та любові до свого народу”, – додав Володимир Сергійчук.

На закінчення вечора о. Роман Шуп’яний, ігумен монастиря ЧСВВ, подякував гостеві та всім присутнім за цікавий вечір. Гості заходу могли придбати книжку та отримати автограф, поспілкувавшись із професором Володимиром Сергійчуком.

Для всіх зацікавлених: книжку “Андрей Шептицький” із серії “Українські державники” можна придбати в крамниці храму Святого Василія Великого.

osbm-kyiv.com.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next