АКТУАЛЬНО

У єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулися великопісні реколекції для молоді

Вівторок, 26 березня 2019, 16:26
23-24 березня 2019 року в українській греко-католицькій парафії Святої Анни міста Остинтаун, штат Огайо, єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулися щорічні великопісні реколекції для єпархіальної молоді. Цьогорічною темою духовної віднови була «Той, хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає», взята з Євангелії від святого Матея (13,19).

Майже 40 молодих людей, молодіжних лідерів, наставників, духовенства та богопосвячена особа Єпархії святого Йосафата в Пармі та з-поза її меж зібралися під верховенством свого пастиря, владики Богдана Данила, в українській греко-католицькій парафії Святої Анни на щорічні молодіжні реколекції на тему «Той, хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає» взята з Євангелії від святого Матея (13,19). Реколекції, організовані Єпархіяльним молодіжним комітетом під керівництвом о. Любомира Жибака, пароха згаданої парафії і церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо, та координовані дияконом Мироном Шпаком з церкви Пресвятої Тройці УГКЦ м. Карнегі, штат Пенсільванія, були можливістю для єпархіальної молоді для молитви, застанови, зустрічі з однолітками та часу зосередження на своїй духовній мандрівці на шляху до Великодня з особливим наголосом цього року на Божому Слові та катехизації.

Реколекції розпочалися соціальним проектом у відділенні Товариства св. Вінкентія від Павла при Католицькій церква свв. Кирила і Методія в м. Янгстаун, штат Огайо. Товариство є міжнародною католицькою добровільною організацією, заснованою в 1833 році блаженним Фредеріком Озанамом у Парижі (Франція) та іменованою на честь св. Вінкентія від Павла – французького католицького священика, який жив у XVI-XVII столітті, та був відомий своїм служінням бідним – з метою освячення її членів індивідуальним служінням нужденним. Пані Джессіка Робінсон, виконавчий адміністратор товариства північно-східного округу штату Огайо, разом з дияконом Мироном Шпаком, допомогла скоординувати ранковий соціальний проект. Молодь та дорослі, «засукавши рукава», допомогли працівникам товариства приготувати та надати сніданки цього дня бідним, а також після сніданку прибрати їдальню. Відвідини Товариства св. Вінкентія від Павла виявилися відмінною можливістю для молоді у свідченні віри на ділі.

Тема цьогорічних реколекцій була зосереджена на Божому слові та катехизації – загальній темі, на якій Українська Греко-Католицька Церква вирішила зосередитися у 2019 році. Отож, після соціального проекту та обіду, мати Іліана з Монастиря Христа Обручника, що в м. Буртон, штат Огайо, поділилася з реколектантами тим, що Бог промовляє до нас через Святе Письмо, Таїнства, інших людей та в моменти тиші. Слово «слухати», сказала вона, з'являється в Святому Письмі більш ніж тисячу разів. «Він [Бог] постійно говорить нам, щоб ми слухали», зазначила вона.

Після презентації мати Іліани відбулася захоплююча та цікава вікторина, приготовлена дияконом Антонієм Драгані з церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ міста Ревлок, штат Пенсильванія, та паном Михайлом Лівим з церкви святого Андрія міста Парми, штат Огайо, та проведена цього року двома семінаристами із Візантійської католицької семінарії святих Кирила і Методія, що в м. Пітсбург, штат Пенсильванія: Михайлом Куніцем і Кипріяном Войцеховським. Ця вікторина була навчальною, проникливою, веселою та цікавою можливістю для молоді перевірити знання своєї віри з особливим наголосом на Катехизмі Української Греко-Католицької Церкви «Христос – наша Пасха». Всім реколектантам було подаровано примірник катехизму від Єпархіального молодіжного комітету.

У суботу ввечері, у навечір’я Хрестопоклонної неділі, учасники реколекцій узяли участь у зворушливій Великій вечірні, яку очолив владика Богдан Данило у співслужінні з о. Любомиром Жибаком та дияконом Тревором Фернандесом з Церкви святого архангела Михаїла УГКЦ міста Росфорд, штат Огайо та яку відспівали учасники реколекцій під керівництвом пана Михайла Шпака (сина диякона Мирона Шпака). Молодь також мала нагоду взяти участь в Таїнстві Покаяння. Диякон Кевін Безнер з Місії святого Миколая УГКЦ міста Ралі, штат Північна Кароліна, який також закінчує навчання у Візантійській католицькій семінарії святих Кирила і Методія, що в м. Пітсбург, штат Пенсильванія провів іспит сумління, допомагаючи таким чином учасникам реколекцій зосередитися та підготуватися належно до сповіді. Кілька священнослужителів сповідали, зокрема: владика Богдан Данило, о. Любомир Жибак, о. Денис Арамбасіч, ЧБМ зі Святині Пресвятої Богородиці, Утішительки Cкорботних міста Янгстаун, штат Огайо та о. Давид Мисбренер, парох римо-католицької Церкви св. Петра полів міста Рутстаун, штат Огайо.

Після сповіді, учасники реколекцій взяли участь у «Питаннях та відповідях» під час чого молодь мала нагоду задати різні запитання духовенству, які відповідали з гумором, щирістю та богословсько-катехитичним навчанням. Відтак, реколектанти зазняли відео англійською та українською мовами, в якому запросили своїх однолітків зі всієї Митрополії Української Греко-Католицької Церкви в Америці відвідати особливий молодіжний захід, який відбудеться 8 червня 2019 року у місті Філадельфії, штат Пенсильванія в рамках інтронізації нового Архиєпископа і Митрополита Філадельфійського УГКЦ Бориса Гудзяка.

У неділю вранці, перед Божественною Літургією, о. Олександр Врубліцький виголосив молоді надихаючу реколекційну науку щодо практики lectio divina (божественного читання), а саме практики читання Святого Письма, медитації та молитви, покликаних сприянню співпричастя з Господом і поглиблення знання Слова Божого, тобто Святого Письма. Після цієї презентації, молодь взяла участь в Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив владика Богодан Данило та якому співслужили о. Любомир Жибак, о. Олександр Врубліцький, диякон Мирон Шпак, диякон Кевін Безнер та диякон Тревор Фернандес. Відспівувала Святу Літургію молодь. Окрім учасників реколекцій, в Літургії також взяли участь парафіяни Церкви святої Анни та Церкви Пресвятої Трійці з Янгстауна.

У своїй проповіді під час Божественної Літургії владика Богдан звернувся до реколектантів, включно з усіма присутніми, з питанням, яке святий Іван Дамаскин запитав тогочасних вірних, «Коли ви приступаєте, щоб поцілувати хрест, як ви це робите?» Чи ваш поцілунок – запитав владика Богдан, є просто поцілунком? Чи ви цілуєте хрест тільки тому, що це частина вашої родинної традиції? Чи ви цілуєте хрест так, як Юда поцілував нашого Господа? «Поцілунок Юди привів до розп'яття», зазначив владика Богдан. Коли ви цілуєте хрест, поцілуйте його з усвідомленням того, що хрест є знаком вашого спасіння, додав він. Коли ми чинитимемо так, світські люди побачать у наших жестах те, що ми є учнями Ісуса Христа і що Ісус Христос є в наших серцях. Владика Богдан також подякував всім, хто планував, провів та взяв участь у молодіжних реколекціях.

Багато людей допомогли зробити цьогорічні молодіжні реколекції успішними. О. Любомир Жибак, пан Павло Нейшім та парохіяни Церкви святої Анни надали гостинний прийом для всіх учасників реколекцій та волонтерів. Диякон Мирон Шпак був відповідальний за координацію духовної події. Пан Майкл Джордон з місцевої Ради Лицарів Колумба ном. 3813 та його дружина Діана допомогли в організуванні їжі для учасників реколекцій. Деякі з молоді та присутні два семінаристи прислуговували під час Божественної Літургії. Михайло Лівий та його брат Йосиф Лівий відповідали за аудіо-візуальну підтримку під час реколекцій. Сестра Анна Ляшок, ЧСВВ з міста Ембрідж, штат Пенсильванія та пані Варвара Шпак (дружина диякона Мирона Шпака) допомагали з реєстрацією учасників реколекцій.

Цьогорічні великопісні реколекції були чудовою молитовною та натхненною подією для єпархіальної молоді, де кожен зміг відчути любов Христа та поділитися цією християнською любов’ю з іншими. Наступні реколекції заплановані на 14-15 березня 2020 року в парафії святої Анни м. Остинтаун, штат Огайо.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next