АКТУАЛЬНО

У Києві відбувся щорічний різдвяний захід «Просфора з Патріархом»

Субота, 30 січня 2021, 23:26
У суботу, 30 січня 2021 року, відбувся традиційний щорічний різдвяний захід «Просфора з Патріархом». Цього року через обставини, пов’язані з пандемією коронавірусу, коляда відбувалася у студії «Живого телебачення» у форматі онлайн. Ведучою заходу стала заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца.
Фото: Пресслужба Київської архиєпархії Фото: Пресслужба Київської архиєпархії

Розпочалася цьогорічна «Просфора з Патріархом» колядою «Добрий вечір тобі» у виконанні Національного хору імені Григорія Верьовки. Відтак з вітальним батьківським словом та благословенням виступив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Звертаючись до присутніх, Патріарх зауважив, що цьогорічна «Просфора» є особливою, оскільки відбувається онлайн. «Пропри все, ця "Просфора" дає нам інші можливості. Виклики, що ми маємо, дають нам можливості побачити та навчитися чогось нового. Минулими роками на "Просфору" до мене приїздили колядники, різні колективи, запрошені гості, наші владики. Сьогоднішня онлайн-можливість мені дає змогу прийти з колядою до запрошених, у тому місці, де вони перебувають, до різних куточків України, до різних куточків світу».

Патріарх зазначив, що змістом цієї «Просфори» є нагода ділитися. «Це нагода ділитися радістю свята Різдва Христового, радістю присутності живого воплоченого Бога між нами. Ми колядуємо і несемо цю радість від домівки до домівки. Сумного хочемо розвеселити, тому, хто втратив світло в житті, хочемо принести світло, кому холодно, того хочемо зігріти. У цьому й полягає сенс різдвяної "Просфори"», – наголосив Глава УГКЦ.

Ведучи далі, Блаженніший Святослав розповів, що ця «Просфора» також дає можливість доторкнутися до серця нашої Церкви – Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві. «Сьогоднішню коляду ми розпочали саме з Патріаршого собору. В умовах пандемії цей собор набув якогось особливого виміру. Коли діти нашої Церкви не мали можливості бути фізично присутніми на богослужінні у рідному храмі, вони молилися разом з нами, єднаючись наживо в Божественних Літургіях з Патріаршого собору. Цього року ми вперше у форматі онлайн з Патріаршого собору на цілий світ освячували паски. Сьогодні з собору благословлятимемо різдвяну просфору. Нею будемо ділитися з усією Україною і світом».

Відтак Глава Церкви висловив слова вдячності всім учасникам цього різдвяного дійства. «Дякую, що дали можливість сьогодні прийти до вас з колядою. Дякуємо Господу Богу, що Він народився як маленьке Дитятко, став людиною та розділив з нами людську долю, а сьогодні дає можливість нам у такий символічний спосіб поблагословити цю просфору, цей хліб як знак Його присутності між нами».

Далі Патріарх поблагословив приготовану просфору. Прозвучала коляда у виконанні Заслуженого прикарпатського ансамблю пісні і танцю України «Верховина». По її завершенні ведуча заходу Ірма Вітовська-Ванца зауважила, що сьогодні разом з Києвом колядує славний Львів: «Саме Львів став осідком нашої Церкви на зорі її відновлення. Саме зі Львова, коли Церква змужніла, мов птаха, випрямивши крила, полетіла до своїх витоків і сплела собі гніздечко на Київських горах і звела величний собор як символ єдності того, звідки вийшла, і того, куди прийшла. До нашої "Просфори" з щирими привітаннями долучається вся Львівська митрополія в особі архиєпископа Ігоря Возьняка». Відтак ведуча запросила із вітальним словом митрополита Львівського.

«Кожного року Блаженніший Святослав, як старанний батько, збирає всіх на спільну "Просфору". Це означає також і єдність нашої Церкви, повагу до народу та старанність Блаженнішого Патріарха. Хай Господь Бог всіх благословить, дає сили духу, добре здоров’я, усунення всякого страху, щоби ми всі могли зібратися на цю святу "Просфору"», – побажав владика.

Опісля прозвучали коляди у виконанні Національного хору імені Г. Верьовки. Далі Ірма Вітовська запросила до слова владику Йосифа Міляна, єпископа-помічника Київської архиєпархії: «Разом з нами в студії є владика Йосиф Мілян, який чував над довершенням будови собору і далі дбає над внутрішніми оздоблювальними роботами цього храму. Передаючи вам слово, хочу попросити про одну презентацію, яку ви дуже оригінально робили на попередніх "Просфорах" – розповісти про спеціальний лот від Блаженнішого Святослава».

Відтак владика Йосиф провів інтригуючу презентацію цьогорічного лоту від Блаженнішого Святослава. При цьому архиєрей зауважив, що поява цієї речі у світі датується приблизно 9 000 років до Різдва Христового. «У Біблії  про цю річ є згадка 450 разів. У світі берігся екземпляр такої речі, що датується 325 роком нашої ери. Найбільший розмір такої речі становить 1,8 метра, а вага понад 580 кг. У світі цього лоту є 290 екземплярів, а при спогляданні на це людина згадує про здоров’я. Деякі народи складають про нього легенди та пісні», – заінтригував протосинкел Київської архиєпархії.

Пізніше знову лунали коляди, а по їх завершенні зі словом до присутніх звернувся архиєпископ Василь Семенюк, митрополит Тернопільсько-Зборівський: «Сьогодні хочу єднатися як з усією нашою спільнотою в Україні і на поселеннях, щоб спільно заспівати гімн надії: "З нами Бог. Розумійте, народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог". Ваше Блаженство, прийміть щирі вітання від сотень тисяч паломників, об’єднаних навколо малої базиліки Зарваницької Божої Матері. Нехай тепло їхніх сердець сьогодні зігріє наш Патріарший собор у Києві – місце, де б’ється серце цілої нашої Церкви».

Далі прозвучала гучна коляда у виконанні Національної капели бандуристів імені Георгія Майбороди. По завершенні ведуча запросила до слова чергового гостя: «Сьогодні з нами разом колядує земля, де колорит лемків, тиха мудрість бойків та емоційність гуцулів виткали незглибиме панно духовної культури. Запрошуємо з привітальним словом і колядою митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина».

У своєму слові архиєрей зазначив: «Івано-Франківська митрополія, владики, священники, наше монашество і вірні бойки, гуцули, буковинці, єднаємося в цьому святі з Патріархом. Нехай всемилостивий Господь благословляє всіх вас! Нещодавно в нас відбулася "Коляда на Майзлях" – великий фестиваль, у якому єдналися колядники з різних країн світу, а сьогодні ми єднаємося з Блаженнішим Святославом та Патріаршим собором у цьому святі. Прийміть наші привітання!» – побажав архиєпископ і митрополит Івано-Франківський та разом із семінаристами Івано-Франківської духовної семінарії презентував щедрівку «Щедрик».

Після цього знову прозвучали коляди і відбувся зворотний відлік до закінчення інтерактивного лоту. Опісля було оголошено переможця, яким став адвокат Олег Яким’як. Йому було також надано можливість звернутися до присутніх із вітальним словом. «Дякую за можливість долучення до "Просфори з Патріархом". Цей формат нинішнього заходу досить несподіваний і незвичний. Дуже приємно, що пандемія не змінила ваших планів провести цю "Просфору". Адже це чудова можливість зібрати прихильників нашої Церкви, вірян та людей доброї волі. Дякую Богові за можливість робити свій внесок у спільну справу», – наголосив переможець аукціону.

Зі словами привітань до присутніх також звернулися керівники відомих національних колективів України. Зокрема, Юрій Курач, керівник Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г. Майбороди, побажав: «Шановні українці, шановні віруючі, друзі! Від імені Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г. Майбороди дозвольте привітати вас зі спільною "Просфорою з Патріархом", яку ми відзначаємо. Бажаю вам здоров’я, єдності, дружби, любові! Хай цей рік буде щасливіший, подарує спільні дні з нашими родинами, друзями, віруючими. Церква завжди була об’єднавчою силою в державобудуванні, у збереженні української мови, культури, українського історичного здобутку, який Україна має впродовж тисячоліть. Віримо в те, що Господь Бог благословить нас на цей рік!».

Зеновій Корінець, керівник Національного українського народного хору імені Г. Верьовки, бажав таке: «Дорогі українці, від імені Національного українського народного хору імені Г. Верьовки щиросердечно вітаю вас з Різдвяними святами! Нехай новонароджений Ісус принесе в наші домівки, в нашу країну, мир і Божу благодать. Бажаю кожному більше любові. Завжди пам’ятаймо, що любити один одного – це найважливіший момент, особливо в життєвих потребах. Тому віддаваймо в ці Різдвяні свята багато любові нашим ближнім. Вітаю вас зі святами!».

На завершення заходу Блаженніший Святослав ще раз висловив усім вдячність за присутність на цьогорічній «Просфорі»: «Для мене це завжди гарна нагода особисто привітати з Різдвом Христовим тих, хто прийняв запрошення і прийшов на цю подію. На Різдво ми завжди колядуємо і віншуємо, зичимо всякого добра. Слово побажання є дуже важливим моментом, адже у Святому Писанні слово – це не просто якийсь звук, слово – це сила. Тому, коли ми благословляємо, ми передаємо силу, яка будує, зцілює, вносить життя в тому світі, у якому живемо. Саме тому дуже важливо казати добрі слова одне одному, благословляти», – наголосив Патріарх.

«Сьогодні в такий віртуальний спосіб складаю різдвяні вітання та побажання особливо тим, які присутні на цій події. Насамперед бажаю здоров’я, бо це особливий час, коли здоров’я має перемогти будь-яку хворобу. Нехай всілякі лиха вас оминають! Хай всяка хвороба минає вашу домівку! Будьте здорові! Будьте Богом благословенні! Нехай всі ваші добрі задуми, наміри та плани з Божою поміччю здійсняться! Хай Господь Бог благословить ваші родини, ваших дітей, ваших рідних, близьких! Хай Господь винагородить сторицею ваші пожертви, які ви склали в час цієї "Просфори" на завершення та оздоблення нашого Патріаршого собору. Нехай Божий мир, Боже світло та Божа радість назавжди замешкає у вашій душі, вашій домівці та родині».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Пресслужби Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next