АКТУАЛЬНО

У Києві відкрили фонтан зі скульптурною композицією «Архангел Михаїл — охоронець Києва»

Субота, 19 вересня 2020, 21:31
19 вересня 2020 року в Києві відбулося урочисте відкриття фонтана зі скульптурною композицією «Архангел Михаїл — охоронець Києва». Захід, організований з ініціативи Київського міського голови Віталія Кличка, зібрав на Володимирській гірці представників місцевої влади, представників громади, творців проєкту, меценатів, духовенство. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв Секретар Синоду Єпископів преосвященний владика Богдан Дзюрах.

Насамперед владика Богдан Дзюрах передав мерові Києва сердечні вітання від Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава та подякував Віталієві Кличку і депутатам Київради за достойне вшанування пам’яті Блаженнішого Любомира через присвоєнням його імені одному з проспектів української столиці.

У своєму виступі Київський міський голова розповів про історію вшанування архистратига Михаїла в різних конфесіях і релігіях, зазначивши, що його постать є особливо близькою для мешканців Києва і Київської області, оскільки архангел Михаїл від часу київського князя Всеволода був проголошений покровителем Києва. Віталій Кличко підкреслив, що на скульптурній композиції представлені київські пагорби, а на них — зображення святинь і храмів «майже всіх конфесій, представлених у Києві». Водночас міський голова висловив вдячність усім тим, хто і сьогодні захищає нашу Батьківщину від зовнішнього агресора, а також усім мешканцям столиці, які своєю працею роблять внесок у розбудову Києва.

На заході виступили рівно ж представники громади, які символізують захист Батьківщини і її столиці від різного роду загроз і небезпек: воїн-захисник, лікарка Олександрівської лікарні та працівник рятувальної служби Києва. Насамкінець, від імені Всеукраїнської ради Церков виступив черговий головуючий цієї міжконфесійної і міжрелігійної громадської організації Блаженніший Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України. Він наголосив на важливій суспільно-політичній ролі, яку відіграв Михайлівський Золотоверхий собор в часи Революції гідності, а також надалі відіграє як місце вшанування і пам’яті загиблих за рідну землю захисників Вітчизни.

На завершення Київський міський голова Віталій Кличко разом із меценатами вручили представникам Церков і релігійних організацій копії щойно відкритої скульптурної композиції, на якій, поміж іншими святинями, є зображення храму Української Греко-Католицької Церкви на Аскольдовій могилі.

На думку Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, і сама подія відкриття скульптурної композиції «Архангел Михаїл — охоронець Києва», і вручення її копії представникам різних конфесій має глибоке символічне значення. Адже Архангел Михаїл в історії спасіння виконує подвійне завдання: він є посередником між Богом і людьми, об’являючи останнім Божу волю, а з іншого боку — він даний Богом віруючим людям як помічник і провідник у їхньому духовному змаганні між силами добра і зла, світла і темряви, яке постійно ведеться у людському серці. Тож постать архистратига Михаїла — чи то у вигляді ікони, чи у вигляді якогось іншого зображення — повинна бути перед очима в кожного провідника громади чи церковної спільноти, щоб пригадувати про Боже турботливе і повне любові владарювання над людством та про верховенство Божого закону у особистому і суспільному житті, яке є джерелом справжнього розквіту народу, громади і кожної людини зокрема. Недаремно сказано в Священному Писанні: «Благословенням праведників місто йде угору, устами грішників — занепадає».

«Я б дуже бажав, щоб ця скульптурна композиція не просто стала окрасою нашої столиці, але щоб вона стала місцем молитовної призадуми і зустрічі із Тим, хто є найважливішим у нашому житті, живою проповіддю, яка закликатиме до глибшої віри в Бога і до особистої відповідальності за втілення в життя Божих життєдайних заповідей. Бо лиш за такої умови заступництво архистратига Михаїла над нашою столицею і її мешканцями принесе усім нам благодать і благословення Боже», — зазначив у коментарі пресслужбі Секретаріату Синоду владика Богдан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next