АКТУАЛЬНО

У Києві започатковують науковий центр для дослідження історичної та еклезіальної традиції Київської архиєпархії

Середа, 05 лютого 2020, 19:08
5 лютого 2020 року, з благословення владики Йосифа Міляна, єпископа-помічника Київської архиєпархії, в Курії відбулася зустріч щодо започаткування у Києві наукового центру «Житомирська Унія: історичне передання та еклезіальна традиція Київської архиєпархії».

Під час робочої зустріч канцлер Київської архиєпархії протоієрей Василь Чудійович разом із проректором з наукової роботи Українського католицького університету Ігорем Скочилясом обговорили низку важливих кроків для створення цього центру.

Як зазначив о. Василь Чудійович, метою такої ініціативи є активніше дослідження джерел Унійної Церкви у Центральній Україні. Це полягає в координації наукової, а також пасторальної, екуменічної й просвітницької діяльності, пов’язаної з дослідженням і популяризацією історичного передання та еклезіальної традиції Київської архиєпархії УГКЦ: «У такий спосіб ми хочемо вивчати матеріали Соборів та візитацій, які відбувалися за період розквіту Унійної Церкви. Нам важливо знати та розповідати про напрацьовані матеріали, щоб вони були доступні для ширшого кола людей. У першу чергу це допоможе розуміти джерела та історію нашої Церкви в центральній Україні», - наголосив священник.

У свою чергу п. Ігор зазначив, що для академічної спільноти цей проєкт є нагодою послужити нашій Церкві в українському суспільстві: «Завдяки такій праці можемо передавати спадщину нашої традиції, яка збережена в наших серцях, молитвах і текстах. Таке дослідження є дуже важливе для Правобережної України, а зокрема для Київської архиєпархії. Адже час від часу на цих теренах наші вірні, священники й монахи натрапляють на питання: що ви тут робите? Чому ви сюди прийшли?» Тому нашим головним завданням є визначення основних напрямків діяльності з вивчення історичного передання та еклезіальної традиції Київської архиєпархії в її канонічних межах від часів Хрещення України-Руси й до сьогодення. Для реалізації дослідницьких, науково-популярних та пасторальних проєктів і програм будемо залучати експертне середовище богословів, каноністів і гуманітаріїв».

Додаючи, науковець зазначив, що не всім відомо про традицію Житомирської Унії 1715 р.: «Саме ця традиція зродила Унійну ідею та привела до єдності Правобережну Україну з Римським Престолом. Ця історія та передання підтверджує, що ми є господарями на своїй землі, що ми повертаємося сюди як до своєї рідної домівки. Спільними зусиллями ми будемо свідчити про цю традицію Житомирської Унії 1715 р., щоб вона ожила і стала частиною нашої ідентичності», – наголосив дослідник.

Пан Ігор також додав, що Український католицький університет і програма «Київське християнство» має на меті служити Київській архиєпархії, поділитися своїми знаннями та досвідом: «Спільно будемо творити публічний дискурс про Житомирську Унію 1715 р., як основу регіональної, канонічної та еклезіальної традиції Правобережної України. Адже ідея Унії і наша Церква є частиною регіональної традиції Правобережної України, частиною нашого великого українського світу».

Окрім цього, під час зустрічі було обговорено інші напрямки співпраці, а саме: публічну діяльність, мультиплікацію в публічному просторі знань щодо ідей Житомирської Унії, творення різних мультимедійних проєктів.

Також говорили про створення інтерактивної карти Київської архиєпархії, видання джерел, публікації монографічних досліджень, проведення серій конференцій та семінарів в різних частинах Київської архиєпархії. Такі зустрічі будуть проводитися починаючи від Києва, з Митрополичих палат Софії Київської, закінчуючи іншими містами Київської архиєпархії.

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next