АКТУАЛЬНО

У Києві представлять результати соціологічного дослідження «Виклики сучасної міграції: Українська спільнота в Парижі»

Понеділок, 20 серпня 2018, 16:54
23 серпня о 12:00 у Київському центрі УКУ (вул. Мазепи, 10А) відбудеться презентація результатів соціологічного дослідження «Виклики сучасної міграції: Українська спільнота в Парижі» та експертна дискусія на тему українських мігрантів «четвертої хвилі» в країнах Європейського Союзу.

Ця подія буде першою з низки презентацій дослідження, яке відбулося з ініціативи Української Греко-Католицької Церкви у Франції у співпраці з Українським католицьким університетом. У заході візьмуть участь владика Борис (Ґудзяк), єпископ єпархії святого Володимира Великого в Парижі УГКЦ, президент УКУ; пані Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України; професор Оксана Міхеєва, завідувачка кафедри соціології УКУ. У вересні-жовтні цього року дослідження також буде представлене у Львові, Парижі, Брюсселі та Лондоні.

Феномен української міграції до країн Європейського Союзу надзвичайно розвинувся за останні двадцять п’ять років. За неофіційними даними, сьогодні на території ЄС мешкає приблизно 2,5 мільйони вихідців з України. «Гібридна» війна та економічна нестабільність щороку спонукають тисячі українських громадян виїжджати поза межі своєї країни на тимчасове чи постійне проживання. В умовах великої розпорошеності мігрантів, браку вичерпної офіційної статистики, слабкої координації між мігрантським середовищем та українськими дипломатичними установами соціологічні дослідження польового типу набувають особливої актуальності.

Проект «Виклики сучасної міграції: Українська спільнота в Парижі» полягає в зборі інформації «з перших рук» й подальшому її аналізі кваліфікованими соціологами – фахівцями з міграції, соціальної адаптації та взаємодії, релігійності тощо. Кількісну частину дослідження реалізовано як анкетування віч-на-віч (face-to-face) у низці локацій, де збираються українські мігранти в Парижі. Загалом зібрано 634 анкети, які складалися з 76 запитань. Опитування дало змогу деталізувати низку аспектів повсякденного життя українських мігрантів «четвертої хвилі» в Парижі та Паризькому регіоні, особливості їхнього релігійного життя, оцінити ступінь їх адаптованості та громадської активності, участі у суспільних і церковних заходах. На основі анкетування буде опубліковано 140-сторінковий аналітичний звіт, ілюстрований таблицями та діаграмами.

Мета публікації – привернути увагу до явища міграції та конкретних проблем мігрантів у країнах Європейського Союзу; популяризувати методологію соціологічного дослідження для глибшого пізнання цих явищ; допомогти виробити цілісний підхід до міграційних рухів у контексті глобалізації та регіональної інтеграції, а також ефективну міграційну політику. Адресатами дослідження є українські державні інституції та органи місцевого самоврядування, громадські організації та церкви, а також широке коло читачів, які прагнуть осмислити міграційні тенденції.

Презентація звіту та обговорення феномену сучасної української міграції відбудуться за адресою: вулиця Івана Мазепи, 10А. Подія транслюватиметься в прямому ефірі на телеканалі «Еспресо.TV».

За детальнішою інформацією ласкаво просимо звертатися до Київського центру УКУ:

Телефони: +38 098 587 06 75, +38 068 12 79 078
E-mail:
[email protected]

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next