АКТУАЛЬНО

У Києві відбудеться виставка, приурочена до 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

Субота, 11 липня 2015, 11:08
З 15 липня по 20 серпня 2015 року в Музеї історії міста Києва проходитиме виставка, присвячена 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького. Урочисте відкриття відбудеться 15 липня 2015 року о 16.00 в Музеї історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7).

Основна мета заходу – вшанування великого церковного мужа митрополита Андрея Шептицького, який своїм життям сприяв духовному та культурному росту України та зробив неоціненний внесок у зростання національної свідомості українського народу. «Для нас він – пастир, богослов, вихователь, проповідник, святитель, будівничий, меценат, дипломат та святий учитель віри. Перелік зробленого ним ніколи не буде вичерпним», – ідеться в Пастирському посланні Глави УГКЦ «Нехай Божа мудрість поведе нас!», виданому з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького.

В основу експозиції виставки лягли цінні скарби з Музею сакрального мистецтва ім. о. Антонія Петрушевича, Львівської архиєпархії УГКЦ.

Серед чисельних експонатів є речі з родинного дому Шептицьких у с. Прилбичі, що на сьогодні становлять збірку «Студіон». Також представлені матеріали з приватної колекції родини Лінинських, подаровані «Студіонові» для майбутнього Музею митрополита Андрея, а це зокрема герб родини та печатка митрополита Андрея Шептицького, церковні книги, літургійний посуд, ікони, побутові та особисті речі митрополита.

Серед експонатів будуть зібрані мистецькі твори О. Новаківського, М. Бойчука, В. Дядинюка, М. Водзіцької та М. Бутовича, а також сучасних митців, зокрема Є. Безніска.

В експозиції є унікальна робота Олекси Новаківського – портрет Шептицького під назвою «Український Мойсей», який протягом багатьох років вважався втраченим та зовсім недавно був випадково знайдений священиком УГКЦ о. Севастіяном.

У рамках виставки спільно з Першим Національним телеканалом України планується проведення телемосту «Київ-Львів», участь у якому візьмуть представники УГКЦ, очільники міст, історики, мистецтвознавці та громадські діячі.

Захід проводять спільно: Київська міська державна адміністрація, Департамент культури, Музей історії міста Києва та Музей сакрального мистецтва імені о. Антонія Петрушевича Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Прес-служба Київської архиєпархії

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next