АКТУАЛЬНО

У Києві відбувся Міжнародний форум «Шляхи розбудови миру в Україні»

Четвер, 29 червня 2017, 11:44
27 червня 2017 року в Києві відбувся Міжнародний форум «Шляхи розбудови миру в Україні». Форум організований Комісією Української Греко-Католицької Церкви «Справедливість і мир» у співпраці з Українською соціальною академією в рамках проекту робочої групи «Justice, Peace & Democracy».

Форум став продуктивним комунікативним майданчиком, на якому представники державної влади, громадських організацій, науковці, вітчизняні і зарубіжні експерти висвітлювали та аналізували ключові проблеми, які стоять на перешкоді розбудови миру, а також обговорювали можливі рекомендації щодо діяльності різних державних та громадських інститутів задля його досягнення.

Дискутантами першої панелі «Розбудова миру в Україні: внутрішні цілі та орієнтири» були Юрій Рубан, керівник Головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України, Андрій Васькович, Президент МБФ «Карітас України», Алім Алієв, співзасновник громадської організації Крим SOS, Віолета Артемчук,  координатор гарячої лінії громадської організації Донбас SOS. Модерував дискусію представник Комісії УКЦ «Справедливість і мир» Петро Дарморіс. Спікери акцентували на важливості комунікації між інститутами державної влади та громадянським суспільством, адже відсутність такої комунікації поглиблює упереджене ставлення одні до одних та недовіру суспільства до влади. Спікери також підкреслили, що відповідальність за миробудування в Україні несе кожен громадянин. Так, за словами п. Віолети Аретмчук, «творити мир може кожен, як і творити війну на своєму місці». Пан Алієв додав, що в цьому процесі важливо протистояти інформаційній пропаганді і найперше – говорити і поширювати правду, бо саме вона є тією «тканиною», яка об’єднує суспільство і може загоїти рани минулого.

Друга панельна дискусія мала на меті висвітлити погляд на проблематику з міжнародної перспективи і її учасниками були монс. Луїс Окулік, секретар Конференції Католицьких Єпископів Європи, Фабіо Делла П’яцца, керівник Відділу політики представництва ЄС в Україні та Штеффен Шварц, делегат Карітас-Австрія в Україні. Модерував дискусію Олександр Цвєтков, Надзвичайний і Повноважний посол України. Дискутанти наголошували, що питання розбудови миру є більш складне і комплексне, ніж питання війни, і війна є результатом того, що щось пішло не так в процесі розбудови і утвердження миру в суспільстві. Саме тому ключовим завданням у цьому напрямку є створити умови, що приведуть до миру і в цьому плані, як зазначив Штеффен Шварц, в Україні є великий потенціал, адже навіть у час такого конфлікту українське суспільство залишається сильним і потужним з великим потенціалом.

Під час підсумкової дискусії за участю о. д-ра Михайла Мельника, голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», Петра Дарморіса, координатора проектів Комісії, Андрія Сухарини, Політичного аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» та Михайла Міщенка, заступника директора соціологічної служби Центру Разумкова було зроблено загальний огляд соціологічних досліджень щодо взаємодії влади, громадянського суспільства та Церков і релігійних організацій, а також презентовано і обговорено результати аналітичного дослідження «До миру – всупереч війні», яке було здійснено в рамках діяльності робочої групи «Справедливість, мир і демократія». 

Загалом, від початку діяльності робочої групи – за період з березня по червень 2017 р. – проведено 6 тематичних фокус-груп (виклики у соціальній сфері; проблеми економіки; політичне життя країни; цінності українського суспільства; міжрелігійний діалог; міжнародний фокус), у яких взяло участь понад 60 експертів. Також за цей період проведено п'ять регіональних (Житомир, Луцьк, Одеса, Харків, Запоріжжя) круглих столів під спільною темою «Від конфліктів до розбудови миру: виклики і досвід регіонів». Метою цих зустрічей було виявити основні проблемні фактори, які спричиняють різного року конфлікти і суспільні непорозуміння, проаналізувати причини їх виникнення і найголовніше – напрацювати практичні рекомендації щодо діяльності різних суспільних інститутів, зокрема влади, громадськості та Церков і релігійних організацій щодо їхньої діяльності задля розбудови та утвердження миру і справедливості в українському суспільстві.

Ці аспекти на сьогодні найбільше хвилюють українське суспільство, однак думки різних верств людей є розділеними стосовно можливих варіантів їхнього вирішення. У суспільній думці сучасної України переважає переконання, що для досягнення громадянської злагоди й стійких умов для стабільного розвитку у бік побудови демократичної, правової України потрібно вирішити власне ці три основні проблеми.

Проаналізувавши всі проведені зустрічі робочої групи, учасники форуму сформували низку загальних рекомендацій для ключових суспільних інститутів, детальніше з якими можна ознайомитися на інформаційних ресурсах Комісії УГКЦ «Справедливість і мир».

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next