АКТУАЛЬНО

У Києві відбувся щорічний благодійний Різдвяний захід «Просфора з Патріархом»

Субота, 15 січня 2022, 21:57
15 січня 2022 року в Києві відбувся щорічний благодійний різдвяний захід «Просфора з Патріархом», який колядою об’єднав греко-католиків, друзів і доброчинців Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Різдвяне дійство проходило в Міжнародному виставковому центрі, що розташований неподалік від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

Розпочинаючи захід, Блаженніший Патріарх Святослав зазначив, що у цей вечір почуває себе щасливим, адже переживає подібні емоції, як батьки, коли їхні діти повертаються додому. «Сьогодні дуже дякую Господу Богу за те, що ми можемо відродити та продовжити нашу традиційну різдвяну "Просфору", яку ми вже багато років, починаючи від мого попередника Блаженнішого Любомира, щороку переживаємо як одну з дуже важливих духовних подій нашого товариства, нашої спільноти, нашої Церкви тут, у Києві, біля нашого центрального храму».

Глава УГКЦ зауважив, що не можна спільно з’їсти хліба онлайн. «Це можна зробити синхронно, перебуваючи окремо навіть у різних частинах світу. Але ми сьогодні маємо можливість зробити це не синхронно, але разом. Сьогодні можемо разом подякувати Господу Богу за те, що ми дожили до цього Різдва. Це означає, що Він нам разом доручає цього року робити великі справи»,  наголосив Блаженніший Святослав.

Отець і Глава УГКЦ наголосив: «Просфора – це знак єдності, знак того, що ми разом творимо одну-єдину спільноту, яка має одне серце і одну душу. Тому, коли ми будемо підтримувати цю єдність, її плекати, нею радіти та ділитися, думаю, що будь-які труднощі, які нам принесе цей рік, ми разом зможемо успішно подолати».

Відтак Блаженніший Святослав розповів, що цього року українці чекають на візит Святішого Отця Франциска. За його словами, це означає, що ми маємо дуже багато роботи, починаючи від довершення подвір’я навколо Патріаршого собору і закінчуючи іконостасом. «Нас можуть очікувати великі виклики, але й великі благословення, бо кожна трудність є водночас доброю нагодою. А я сподіваюся, що ми всі разом обов’язково добрі нагоди зможемо спрямувати для добра нашої Церкви, нашого народу, нашої Української Держави», – наголосив Предстоятель.

Завершуючи своє слово, Глава УГКЦ підкреслив, що в контексті таких спільних «Просфор» він завжди має нагоду кожному особисто побажати веселих свят, Божого миру, радості та любові. «Тому хочу побажати вам благословення на цей новий рік, в який ми вступаємо. Нехай Господь Бог буде благословенний! Нехай ця "Просфора" буде символом спільно розділеного хліба, а відтак спільної радості, шо між нами присутній, між нами народився Князь миру, Господар неба і землі – наш Спаситель Ісус Христос, який і тепер, цього року, назавжди був, є і буде з нами», – наголосив Патріарх.

Відтак Глава УГКЦ благословив приготовлені просфори та усі страви. Опісля гості обмінювалися різдвяними привітаннями, спілкувалися з Блаженнішим Святославом, владикою Йосифом та духовенством УГКЦ. Далі під час різдвяного дійства прозвучали коляди у виконанні Національної заслуженої академічної капели України «Думка». Захід вела відома журналістка Галина Бабій, радіоведуча Українського радіо, авторка радіо та телепрограм, ведуча концертів та інших мистецьких подій.

Під час «Просфори» проходив традиційний тихий аукціон. Його відкриття здійснив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії. «Багато лотів, які сьогодні бачимо, є зі "скрині" Блаженнішого Святослава. Богу дякувати, що ми маємо його біля нас так близько, бо за рік чи за два, назбируючи до своєї колекції різних сувенірів, він щедро ними ділиться. Блаженніший Святослав часом каже забирати все, бо хоче нарешті збудувати цей Патріарший собор», – зауважив протосинкел Київської архиєпархії.

Владика Йосиф пригадав, що під час приїзду свого візиту до України Іван Павло ІІ сказав до молоді, що вона є живим камінням у розбудові своєї Церкви. «Наш Патріарший собор, як жартували кияни, є греко-католицьким довгобудом, проте ми так не вважаємо, бо Єрусалимська святиня будувалася довше, ніж наш собор. Велика будова здійснюється довго. І навіть, якщо здається, що все завершено, починаються ремонти. Але ми великі оптимісти, бо, як казав світлої пам’яті Любомир Гузар, людина приходить у світ, щоб його змінити. Кожен із нас має завдання змінювати і ми, як греко-католики в Києві, теж змінюємо світ Києва на краще. Бо ця просфора з Патріархом – це теж спосіб, елемент будови Патріаршого собору», – наголосив владика Йосиф.

Далі єпископ зазначив, що один з глобальних творів Блаженнішого Святослава є слово про Святу Софію. «Не тільки про ту Софію, яка збудована і стоїть на Софійській площі, а й про святу Софію Премудрості Божої, яка є в кожному з нас. І кожен у своїй мудрості, у тому вогні Божому будує Святу Софію – Божу Премудрість. І поки ще Андрій не поставив на Київських горах   хреста, вона вже витала над Дніпровими хвилями, над нашим рідним народом, готуючи його до прийняття Бога через віру».

Своє звернення до присутніх владика Йосиф завершив словами: «Будова собору – це мій привілей, мій біль, моя радість. Бо коли я став єпископом, то Блаженніший Любомир одразу доручив мені добудувати Патріарший собор. Хто знає мене ближче, то знає, що на моєму єпископському гербі є слоган "З нами Бог". Вважаю, що все те, що ми робимо, не є без Божої допомоги, адже вважаю, що Він є великою силою, великим будівничим, а я тільки трошки, що в моїх силах будую чи, радше, пробую будувати», – зазначив владика Йосиф Мілян.

Після його слів різдвяний вечір продовжили колядами та різдвяними піснями у виконанні заслуженої артистки України Оксани Стебельської.

Пресслужба Київської архиєпархії,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next