АКТУАЛЬНО

У Києві відкрили денний хоспіс

Понеділок, 20 жовтня 2014, 18:22
18 жовтня 2014 року на базі Київської міської клінічної лікарні № 2, що в Дніпровському районі м. Києва, відбулося урочисте зібрання медичної спільноти Дніпровського району, представників благодійних організацій, духовенства, відомих митців, волонтерів, яке було приурочене відзначенню Всесвітнього дня паліативної допомоги.

Усіх присутніх привітав головний лікар Київської міської клінічної лікарні № 2 Анатолій Васильович Воронін, який висловив вдячність медичним працівникам, які повсякденно присвячують себе нелегкій праці надання допомоги паліативним пацієнтам відділення,  а також висловив велику вдячність Міжнародному фонду «Відродження» за постійну підтримку розвитку паліативної допомоги в Україні і паліативного відділення лікарні зокрема. У своєму виступі він наголосив на деяких здобутках у розвитку паліативної допомоги в Україні, серед яких назвав створення Інституту паліативної та хоспісної медицини, кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика, ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», а також запевнив присутніх про початок роботи в найближчому часі навчально-методичного центру з паліативної допомоги на базі лікарні.

Брацюнь Леся Петрівна, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика привітала всіх присутніх з Всесвітнім днем паліативної допомоги та від імені Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність» повідомила присутніх про надання благодійної допомоги лікарні у вигляді  трьох  паркових лавок для відпочинку пацієнтів відділень лікарні та семи смітників для покращення благоустрою лікарняної території.

Вона повідомила присутнім про ініціативу створення на базі лікарні нової для України форми надання допомоги паліативних пацієнтам - Денного Хоспісу для консультування невиліковно хворих осіб та їх родичів,  які проживають на території Дніпровського та Деснянського районів м Києва. Леся Брацюнь розповіла присутнім про ті види допомоги, які передбачаються надавати зусиллями Денного Хоспісу  та поінформувала про залучення до цієї праці богопосвячених осіб різних конфесій для духовного супроводу пацієнтів. На заході були присутні представники духовенства від Української греко-католицької церкви священики Андрій Нагірняк та Віталій Воєца та від УПЦ КП диякон Андрій Тищенко.

Леся Брацюнь відповіла на практичні питання присутніх та зазначила, що партнерами цієї ініціативи є: Київська міська клінічна лікарня № 2, Міжнародний фонд «Відродження» та Всеукраїнський благодійний фонд «Соборність».

Директор програми «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» Вікторія Тимошевська привітала присутніх із Всесвітнім Днем паліативної допомоги та запевнила у сприянні щодо підтримки ініціатив, що стосуються розвитку паліативної допомоги в Україні. Вона висловила вдячність усім, хто причетний до надання допомоги невиліковно хворим,  а також висловила сподівання, що створення Денного Хоспісу принесе користь пацієнтам та їх близьким.

Зворушливості та особливого настрою додав заходу виступ заслуженої артистки України Тетяни Самаї з ліричними та класичними українськими піснями, а також виступи юних виконавиць – вихованок муніципальної академії естрадно - циркового мистецтва Тетяни Сидорчук та Ольги Пухальської.

Довідково:

Всесвітній День паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. Організатором Всесвітнього Дня паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток паліативної допомоги у всьому світі.

Міжнародний фонд «Відродження» є єдиним міжнародним донором, який підтримує розвиток паліативної допомоги в Україні на всеукраїнському рівні. Програмна ініціатива з паліативної допомоги “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження” (Координатор Ксенія Шаповал)  щороку оголошує конкурс малих грантів “Підтримка ініціатив громадських організацій до Всесвітнього дня паліативної допомоги», завдяки реалізації яких тема паліативної допомоги  стає більш зрозумілою в українському суспільстві.

За визначенням ВООЗ (2002) «Паліативна допомога – це комплексний підхід, мета якого – забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним (смертельним) захворюванням і членів його родини, шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню (оцінці) проблем, що виникають, та проведення адекватних лікувальних заходів (при больовому синдромі та інших розладах життєдіяльності), а також надання психосоціальної та моральної підтримки».

Паліативне відділення на 30 ліжок функціонує у складі Київської міської клінічної лікарні № 2 з 1996 року та надає допомогу близько 450 невиліковно хворим щороку.

Денний Хоспіс на базі Київської міської клінічної лікарні № 2 розпочне  свою роботу з 12 листопада 2014 року.

Контактна інформація за адресою: [email protected]

та телефонами:  (044)4663236,  (067) 466 3236 (почне функціонувати з 12 листопада 2014 року).

Інформаційне повідомлення Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність»

ТЕГИ: Київ, Хоспіс
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next