АКТУАЛЬНО

У Києві відкрили виставку «Капелани»

П'ятниця, 21 травня 2021, 11:30
У Києві в меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні» відкрилася виставка «Капелани», присвячена священнослужителям різних віросповідань і конфесій, які на Українському Сході, де триває війна й проливається кров, перебувають поруч із воїнами, гідно виконуючи свою душпастирську місію.

З благословення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця Української Греко-Католицької Церкви, у церемонії відкриття виставки взяли участь представники Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Зелінський, ТІ, о. Ростислав Височан та Олександр Мельник.

Розпочалася церемонія з «Молитви військового капелана», яку зачитав автор о. Андрій Зелінський.

Генеральний директор Музею Іван Ковальчук зазначив, що місія виставки – показати капелана як воїна, друга, порадника, який готовий віддати життя за Батьківщину і побратимів.

«Ми розповідаємо тут про російсько-українську війну. Тут багато зроблено проєктів, різних виставок... Але сьогодні я низько вклоняюся всім капеланам, і сьогодні ми будемо відкривати виставку «Капелани». Капелан - це друг, духівник, людина, яка готова захищати в будь-яких випадках кожного, не дивлячись, хто вона є», - наголосив Іван Ковальчук.

Героями експозиції стали духівники Андрій Зелінський, Любомир Яворський, Юрій Казміренко, Сергій Дмитрієв, Дмитро Поворотний, Андрій Полухін, Сергій Мороз «Фрост», Фіделіс Волністов, Павло Гончарук, Саїд Ісмагілов, Мурад Путілін, Ашер-Йосеф Черкаський.

До слова, спогади 13 капеланів ПЦУ, трьох військових священників УГКЦ, трьох капеланів-протестантів, двох представників РКЦ, одного служителя Мусульманської релігійної громади «Милість» і одного — Житомирської єврейської месіанської общини про особливості капеланського служіння на фронті під час протидії російській агресії увійшли у збірку «Капелани».

Під час відкриття архиєпископ Вишгородський Православної Церкви України Агапіт та герої виставки Андрій Зелінський, Дмитро Поворотний, Сергій Дмитрієв, Костянтин Холодов, Саїд Ісмагілов, Андрій Полухін, Всеволод Стеблюк поділилися своєю візією місії військового капелана, розповіли про діяльність капеланів у 2014–2015 рр. та особистий досвід перебування в зоні АТО/ООС. Усі вони про свою місію говорять однаково: капелан – духовний порадник та вірний побратим, наставник та помічник.

Експозиція виставки, а це особисті предмети військових капеланів, передані героями до колекції Музею, документальні світлини та образні артінсталяції «Силуети Долі» та «Янголи», аудіовізуальні сюжети «Світло» й «Псалом 90», створює колективний образ військового душпастиря – цілителя душ і хранителя духовної моці українського воїнства.

Департамент військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next