АКТУАЛЬНО

У Києві відкрили виставку, присвячену митрополиту Андреєві Щептицькому

Середа, 15 липня 2015, 22:55
15 липня 2015 року в Музеї історії міста Києва відбулося урочисте відкриття виставки, присвяченої 150-річчю з дня народження митрополита Андрея Шептицького.

На презентацію виставки прибув Блаженніший Любомир (Гузар) – наступник великого митрополита. Звертаючись до присутніх, Архиєпископ-емерит подякував організаторам за труд, яким вони посприяли проведенню такого заходу в Києві: «Ми є присутні на виставці, де зібрано багато експонатів, пов’язаних із життям Андрея Шептицького, тут він говорить про себе самого… Моїм бажанням є, щоб якнайбільше киян та гостей столиці відвідали цю виставку та послухали, що до них промовляє сам Митрополит», – зазначив Блаженніший Любомир.

У відкритті заходу взяли участь: Ганна Старостенко, заступник голови Київської міської державної адміністрації, Лариса Булавіна, директор Музею історії міста Києва, Дмитро Степовик, український мистецтвознавець та автор багатьох праць, присвячених Андрею Шептицькому, а також протоієрей Василь Чудійович, віце-канцлер Київської архиєпархії, ієромонах Севастьян Дмитрук, директор музею сакрального мистецтва Львівської архиєпархії ім. Антона Петрушевича, який і презентував виставку.

Оповідаючи учасникам заходу про постать слуги Божого митрополита Андрея, о. Севастіян наголосив, що люди, які особисто були знайомі з Митрополитом, говорили про нього як про святу людину, тому і збирали чисельні твори, пов’язані з життям Андрея Шептицького, які сьогодні маємо нагоду бачити та подивляти.

Серед багатьох представлених експонатів є особисті речі Митрополита, а це, зокрема, ризи, книги, печатка, посуд із гербом роду Шептицьких, а також роботи художників, котрим у розвитку таланту особисто помагав Митрополит.

Як ми раніше повідомляли, основна мета заходу – вшанування великого церковного мужа митрополита Андрея Шептицького, який своїм життям сприяв духовному та культурному росту України та зробив неоціненний внесок у зростання національної свідомості українського народу. «Для нас він – пастир, богослов, вихователь, проповідник, святитель, будівничий, меценат, дипломат та святий учитель віри. Перелік зробленого ним ніколи не буде вичерпним», – ідеться в Пастирському посланні Глави УГКЦ «Нехай Божа мудрість поведе нас!», виданому з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького.

Нагадаємо, що виставка триватиме до 20 серпня 2015 року. Ознайомитися з творами слуги Божого Андрея Шептицького можна в Музеї історії міста Києва, що на вул. Б. Хмельницького, 7 (станція метро Театральна).

Прес-служба Київської архиєпархії

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next