АКТУАЛЬНО

У Київській архиєпархії видали електронний молитовний посібник на Страсний тиждень і Пасху Господню

Понеділок, 13 квітня 2020, 10:17
У Київській архиєпархії видали електронний молитовний посібник на Страсний тиждень і Пасху Господню «В правді Божій просвітімся».

Час Страсної седмиці - це особливий момент нашого духовного життя. Цей час багатий у духовність та у молитви. Тому Літургійна комісія Київської архиєпархії УГКЦ підготувала для Вас спеціальний молитовний посібник.

Це видання допоможе вам глибше та більш духовно пройти шлях до Воскресіння разом з Ісусом Христом. Особливо у час карантину, коли не маємо змоги прийти до храму, берімо в руки цей електронний молитовний посібник.

Завантажити посібник можете тут:

У вступному слові редакції читаємо наступне:

Дорогі у Христі!

Щорічно по завершенні Великого посту, святої Чотиридесятниці, цієї благословенної весни душі, Церква урочисто святкує головне свято літургійного року – світле Христове Воскресіння, Господню Пасху, Великдень. З особливим трепетом вірні готуються до зустрічі з Воскреслим Ісусом, у молитвах та богослужіннях славлячи Його безмірну любов до людського роду, котру Він виявив у Своїх спасенних страстях, добровільному розп’яттю, погребенню та піднесенню всього створіння через тридневне повстання з гробу. Літургійні моління Церкви починаючи від Лазаревої суботи і до самого Великодня ретельно слідують євангельській хронології останніх днів земного життя нашого Господа, дозволяючи всім нам бути учасниками пасхального таїнства Христа. Літургійні богослужіння нашого обряду є великим скарбом для кожної віруючої української душі.

Однак, цьогорічне святкування Великодня є особливим, цілком відмінним від інших. Зараз увесь світ переживає глобальну пандемію, спричинену небезпечною інфекцією. З огляду на слушні та виправдані заходи безпеки, ієрархія УГКЦ закликала всіх вірних здійснювати святкування Страсного тижня та Христового Воскресіння у своїх домівках. Літургійні відправи у храмах звершуються лише за обмеженого числа учасників, а всі інші можуть лучитися з Церквою через особисту та родинну молитву, як теж і завдяки трансляції богослужінь через радіо, телебачення та інтернет.

Для молитовної підготовки до зустрічі з Воскреслим Христом Літургійна комісія Київської архиєпархії, беручи до уваги досвід і зразок інших єпархій та екзархатів УГКЦ, пропонує використовувати матеріали цього невеликого збірника. Його укладено на період від Лазаревої суботи до дня Святої Пасхи Господньої. Він містить короткі коментарі на кожен день вказаного часу, вибрані літургійні тексти з традиційних церковних відправ Страсного тижня і Великодня та загальновідомі церковні пісні. Повні версії згаданих богослужінь українською мовою можна знайти у «Молитвослові» (Рим-Торонто 1990), як теж і на сайті проекту «ДивенСвіт Календар УГКЦ» https://calendar.dyvensvit.org.

Подаємо кілька практичних порад для організації та проведення особистої чи спільної молитви у цей святий час:

Для молитви готуємо відповідне місце у домі, котрим в Україні традиційно було покуття – кут чи сторона будинку, звернена (по змозі) до сходу. Там розміщуємо чесний Хрест, святі ікони, під ними на столику ставимо Святе Письмо та інші домашні святині. На час молитви перед образами запалюємо свічки чи лампади.

Молитву можемо провадити особисто, але набагато краще, щоб на прославу Бога збиралася уся сім’я чи всі домочадці.

Моління починаємо т. зв. «початком звичайним» – послідовністю коротких молитов, котрими розпочинаємо у нашій традиції майже всі богослужіння і творимо відповідне закінчення моління звичайним славослов’ям (див. нижче).

Відповідно до дня та пори доби молимось літургійні тексти Вечірні або Утрені, додаючи вказані біблійні та святоотцівські читання. Не варто засмучуватись, якщо з різних причин (обмаль часу, малі діти, хвороба тощо) нам не вдасться помолитись все, що вказане на певний день чи час. Головним критерієм успішності молитви є її якість, а не кількість. Важливо молитися вдумливо, щиро, з глибини серця.

На Квітну неділю і Великдень можемо прочитати молитви благословення верби та пасхальних страв, а опісля покропити їх освяченою водою.

По завершенні літургійного моління можемо кілька хвилин побути в тиші та особистій молитві. За бажанням, наприкінці можемо заспівати відповідну церковну пісню.

Всім вірним, хто користатиме з цього скромного збірника, бажаємо доброго здоров’я, душевного миру та радості у Христі Ісусі, нашому Господі і Спасі, котрий задля нас помер і воскрес, даруючи нам життя вічне.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next