АКТУАЛЬНО

У Київській архиєпархії УГКЦ вірним надано диспензу (звільнення) від обов'язку фізичної присутності на Божественній Літургії

Середа, 18 березня 2020, 22:10
18 березня 2020 року в курії Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян, протосинкел Київської архиєпархії, провів робоче засідання щодо душпастирських викликів під час пандемії коронавірусу COVID-19.

Під час зустріч владика Йосиф обговорив із духовенством актуальний стан цієї ситуації у світі та в Україні, а зокрема на теренах Київської архиєпархії. Владика зазначив, що Церква має бути разом зі своїми вірними, особливо в цей час непевності та терпіння. «Ми, як священники, не маємо бути осторонь стражденних і тих людей, які перебувають у страху перед недугою коронавірусу. Тому двері наших храмів повинні бути відчинені, щоб могла прийти кожна людина, аби просити в Господа Бога потрібних ласк. Водночас маємо дотримуватися всіх норм законодавства України, які спрямовані на захист населення та збереження життя кожної людини», — наголосив єпископ.

Владика Йосиф нагадав про можливість участі вірян у недільній Літургії онлайн, яку проводить «Живе телебачення». За словами архиєрея, це дозволить людям почуватися безпечніше та бути впевненими в тому, що у Церкві лунає постійна молитва в їхніх наміреннях. «У цей час маємо поглиблено розвивати всі приватні практики побожності. Це особливий час, щоб більше дізнатися про Бога, щоб поглибити свою з Ним розмову та щоб навчитися більше Йому довіряти», — додав єпископ.

Відтак учасники засідання прийняли низку рекомендацій щодо пандемії коронавірусу COVID-19, які своїми підписами затвердили Блаженніший Святослав та владика Йосиф Мілян. Зокрема було наголошено на необхідності виконання розпорядження цивільних органів влади та дотримання санітарних норм. Людей у зоні ризику (старшого віку, батьків з малими дітьми, осіб з ознаками респіраторних інфекцій, тих, хто недавно повернувся з-за кордону і хто з ними проживає) просять залишатися вдома, щоб не наражати себе та інших на небезпеку зараження.

При цьому надано канонічну диспензу (звільнення) усім вірним Київської архиєпархії від обов'язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята, натомість залишаючи обов'язок брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється сучасними засобами комунікації або принаймні однієї години спільної чи особистої молитви та читання Святого Письма.

У документі наголошено, що дотримуватись припису компетентних державних органів щодо присутності на богослужінні не більше десяти осіб є не тільки відповідальністю священника, але кожного вірного. Увесь документ опубліковано тут: Розпорядження

На завершення зустрічі владика Йосиф заохотив духовенство до усильної молитви за людей, обтяжених недугою, а також за лікарів, які кожного дня виставлені на небезпеку: «Просімо в Господа, щоб дарував надії терплячим, щоб зміцнював здоров’я хворих та щоб допомагав лікарям вправно боротися за життя кожної людини».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Пресслужби Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next