АКТУАЛЬНО

У Коломиї освятили пам’ятну дошку священнику УГКЦ Миколі Верещинському

Середа, 26 червня 2019, 14:51
Коломия має цілу низку священників УГКЦ, які в історії не тільки Коломиї, а й України загалом залишили вагомі сліди. 25 червня на одному з будинків міста відкрили та освятили пам’ятну дошку громадсько-політичному й культурному діячеві, меценатові, священнику УГКЦ Миколі Верещинському.

З такою ініціативою виступили Управління культури Коломийської міської ради, Музей коломийської книги і Коломийського педколеджу в рамках історико-культурного проекту «Вивчаймо нашу історію».

Чин освячення звершив єпарх Коломийський Василь Івасюк. Опісля владика звернувся до присутніх, розповівши про діяльність священника на теренах Коломиї.

«Отець Микола Верещинський повертав народові його історію. Так, у листі від 2 лютого 1847 року Микола Верещинський свідчив, що для запроектованого Денисом Зубрицьким «Галицького дипломатичного корпусу» переписав десять аркушів старовинних текстів (до 1506 року), що зберігалися в Коломийському магістраті. Разом із тим він виступив з пропозицією, щоб у Відні, при церкві Святої Варвари постійно жив чоловік, який міг би займатися друкуванням українських видань. Він брав участь й у підготовці видання «Русалки Дністрової», «Вінка русинам на обжинки». Не обходила його діяльність стороною також Руську Раду, Собор руських учених, перший національний театр – все це щаблі, по яких зводилася українська нація. Тому з упевненістю говоримо, що це не лише людина коломийського рівня, а загальнонаціонального», – зазначив єпископ.

Також згадками про о. Миколу Верещинського як видатного діяча українського національно-культурного відродження в Галичині з присутніми коломиянами поділились ініціатори встановлення пам’ятної дошки.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://kolugcc.org.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next