АКТУАЛЬНО

У Коломиї рятують від руйнації старовинний дерев’яний храм

Понеділок, 29 липня 2019, 11:53
27 липня 2019 року в храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії в Коломиї художньо-реставраційна комісія обговорила план дій щодо збереження іконостаса.

Перший етап реставрації храму, який стосувався зовнішніх робіт уже завершився. На черзі відновлення зсередини.

Збудували храм ще 1587 року, розписував його відомий західноукраїнський художник Теофіл Копистинський. У 1987 році у церкві Благовіщення радянська влада розмістила Музей писанкового розпису.

Коли дев’ять років тому комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини. В акті огляду її стану група експертів Національного комітету ІКОМОС України та Польщі зазначила: «Визнати стан пам’ятки за аварійний і такий, що вимагає негайного проведення реставраційно-консерваційних рятувальних робіт».

Після повернення храму Українській Греко-Католицькій Церкві, який їй і належав згідно з церковними документами, єпископ Коломийської єпархії Василь Івасюк призначив настоятелем храму священника Андрія Танасійчука. Владика сказав: «Нашою пам’яткою, нашою історією є церква Благовіщення, яку будували наші діди-прадіди, її потрібно зберегти».

Народний депутат України, коломиянин Андрій Іванчук спільно з благодійним фондом «Покуття» зініціював реставраційні роботи задля порятунку храму і внесення його до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Віднову храму Благовіщення довірили кооперативу «Зодчий». Настоятель церкви отець-доктор Андрій Танасійчук згадує: «Коли я прийшов до храму, то насамперед звернув увагу на те, що нема фундаменту. Через те, що підвалини зігнили, треба було повністю робити фундамент. У задню частину, святилище, завжди затікала вода, бо не існувало жодного водовідведення. Тому з часом воно прогнило і почало осідати».

За час реконструкції у храмі укріпили підвалини, замінили на дерев’яні старі металеві церковні маківки, оновили накупольні хрести, а також замінили дерев’яні колоди, які формують стіни храму, наростили та вирівняли верх у захристії, зі стін забрали дошки з ДВП, а за якими ховався давній чудовий розпис, виконаний майстрами ще 1945 року. До того ж встановили дренажну систему та водовідведення, замінили старе прогниле перекриття. Гуцульські майстри перекрили церкву ґонтами, використавши понад 30 тисяч ґонтин. Зі святилища вивезли ґрунт, обробили протигрибковими засобами і засипали керамзитом. Також відновили цоколь з каменю. Перегнилі елементи арки замінили на нові та підготували кріплення під іконостас, який перебуває в стадії консервації.

27 липня на засіданні художньо-реставраційної комісії щодо відновлення іконостаса правлячий архиєрей Коломийської єпархії Василь Івасюк поблагословив присутніх на успішну працю і прийняття добрих рішень. Відтак раду очолив завідувач сектору з питань охорони культурної спадщини, управління культури, національностей та релігій ІФ ОДА Андрій Давидюк. У ході обговорень було розглянуто питання про збереження автентичного вигляду іконостаса церкви.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://dzerkalo.media, https://kolugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next