АКТУАЛЬНО

У Коломиї вшанували основоположника есперантського руху в Галичині Ореста Кузьму

Вівторок, 15 жовтня 2013, 15:50
12-13 жовтня в Коломиї проводили науково-практичну конференцію, присвячену часопису українських есперантистів “Ukraina stelo” та його редакторові Оресту Кузьмі, котрий започаткував есперантський рух у Східній Галичині.

У рамках програми конференції владика Василь (Івасюк), Адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, здійснив освячення меморіальної дошки, яку відкрили 12 жовтня на будику О. Кузьми на однойменній вулиці міста. “Серед мозаїки заслужених і видатних людей нашого краю ми сьогодні вшановуємо Ореста Кузьму, який світлом своїх знань ділився з вихованцями Коломийської гімназії та численним воїнством своїх учнів. Великою заслугою цієї багатогранної постаті є бажання ввести наш люд у коло міжнародного наукового спілкування через мову есперанто, що стала єдиною робочою мовою сотень щорічних міжнародних з’їздів, зустрічей і фестивалів. Це мова, якою відправляли Святу Літургію в Греко-Католицькій Церкві”, - сказав владика Василь. Ініціатором зведення пам’ятної дошки став місцевий підприємець Василь Антонюк, якого єпископ уперше відзначив премією імені О. Кузьми.

Урочисте відкриття конференції провели в Музеї історії міста Коломиї. Учасників наукового зібрання благословив владика Василь. З привітальним словом звернувся також міський голова Ігор Слюзар.

Доповідачами робочого засідання стали: В. Пацюрко із титульною темою конференції; М. Кочержук - “О. Кузьма - основоположник есперантського руху в Галичині”; О. Керзюк (Англія) - “Погляди авторів та прихильників “Зорі України” на роль міжнародної мови есперанто”; І. Друль - доповідь мовою есперанто; В. Паюк (США) - “До 126-річниці есперанто, або українські есперантисти-літератори XIX-XXI ст.”; М. Бронштейн (Росія) - доповідь мовою есперанто.

Учасники конференції оглянули виставку “Есперантський рух у Коломиї у 1910-1930-х роках” та взяли участь у покладанні квітів на могилу О. Кузьми на старому міському цвинтарі.

о. Василь Перцович, прес-секретар єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next