АКТУАЛЬНО

У Коломиї вшанували пам’ять дослідниці спадщини Андрея Шептицького Оксани Гайової

П'ятниця, 13 березня 2020, 12:25
10 березня академією пам’яті у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Йосафата Кобринського d Коломиї вшанували світлої пам’яті Оксану Гайову – заслуженого працівника культури України, дослідницю і популяризаторку спадщини праведного митрополита Андрея і священномученика Климентія Шептицьких.

Академію молитвою розпочав о. Володимир Касіян, декан Коломийський, який зазначив, що п. Оксана була надзвичайно допитливою, історію України вона вивчила не з книг, а з розповідей визначних педагогів та в'язнів таборів, зокрема, Петра Кузика, сотника УСС. Цей фундамент пам’яті старшого покоління, сформований зі свідчень і книг, за словами о. Володимира, і вплинув на її захоплення історією.

Директорка музею історії Гуцульщини Ярослава Ткачук розповіла про знайомство з п. Оксаною у 1995 р., у час святкування ювілею 130-ліття від дня народження Андрея Шептицького, коли вперше була представлена виставка стародавніх ікон зі збірки музею. На відкритті п. Оксана ознайомила присутніх з митрополитом Андреєм як меценатом культури.

Директорка архіву Діана Пельц згадала п. Оксану, яка у 1982 р. зайшла в архів і залишилася там на довгих тридцять сім років. «Ревна у науковій праці над джерелами, відзначалася готовністю вислухати. Її рисою було щире співчуття у спілкуванні. Це стало причиною того, що навколо п. Оксани гуртувалися як працівники архіву, так і духовенство УГКЦ. У 1989 р. Оксана ініціювала виставку УСС. Директор Орест Мацюк розсекретив документи і відкрив для дослідженні працівникам архіву. Оксана у 1990 р. до ювілею 125-ї річниці Андрея підготувала виставку, яку освятив владика Володимир Стернюк. Оксана посвятилася справі беатифікації праведного Андрея Шептицького, співпрацювала з постулятором владикою Михаїлом Гринчишиним і виявлену в архіві спадщину  публікувала. Для створення фільмів, а у її доробку одинадцять документальних стрічок, вона присвячувала власний час і багато їздила, збираючи матеріал. Під час відпустки  їздила в Росію, в Курськ і Суздаль», – розповіла п. Діана.

Співпрацівник відділу релігієзнавства ЦДІАЛ п. Володимир Кіт зазначив, що Оксана була методичним архівістом, на основі джерел вона автентично відтворювала спадщину митрополита Андрея. Щиро ставилася  і до студентів, і до професорів, які зверталися за допомогою. Поряд з вимогливістю п. Оксана була надзвичайно тактовною і вирозумілою у спілкуванні.

«Оксана вміла гуртувати науковців навколо постаті Андрея Шептицького Як науково, так і популярно розповісти про митрополита», – сказала п. Наталя Матлашенко. Вона зазначила, що саме це уміння дозволило напрацювати серію тематичних публікацій творів Андрея Шептицького. Кожен ювілей митрополита, за задумом п. Оксани, був увінчаний публікацією і завдяки її авторитету багато українських та міжнародних наукових інституцій залучалися до праці над виданням творів Андрея Шептицького. Останнє видання, над яким вона працювала, – фотоальбом «На скелі віри» за результатами ХХІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2019» визнане кращим у номінації «Біографії і мемуари». Однак воно побачило світ після її смерті.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://missiopc.blogspot.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next