АКТУАЛЬНО

У Коломийській єпархії вшанували пам'ять ректора підпільної семінарії УГКЦ о. Михайла Косила

Середа, 19 червня 2019, 13:03
18 червня 2019 року священнослужителі Коломийської єпархії на чолі з правлячим архиєреєм Василем Івасюком помолилися на місці, де за часів атеїстичної влади служив Святі Літургії легендарний священник катакомбної УГКЦ Михайло Косило.

Через переслідування і гоніння каплиця захована посеред лісу, в одному з віддалених урочищ с. Поляниці. Саме тут владика Василь спільно з присутнім духовенством відслужив Архиєрейську Божественну Літургію, в часі якої в особливий спосіб прозвучала молитва за Україну. Опісля всі спільно помолилися панахиду за покійним ректором Підпільної семінарії о. Михайлом Косилом та його послідовниками, яких в народі називають косилівцями.

З тодішньої «косилівської» семінарії вийшло у світ понад двадцять священиків, серед яких – митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь Семенюк. Серед присутніх цього дня був також о. Богдан Іванюк, який належить до так званої третьої генерації греко-католицьких священників, що навчалися у часи підпілля у 80-х і були висвячені на початку 90-х, у переддень Незалежності України. Загалом вихованці о. Михайла Косила служать як за кордоном, так і в Україні. Найбільше їх є приналежними до Коломийській єпархії.

Проповідь, з якою владика Василь Івасюк звернувся до вірян, стосувалася теми Зіслання Святого Духа. Розповідаючи про значення третьої Особи Святої Трійці в житті людини, єпископ наголосив, що тіло без душі мертве, так само як і душа – без Святого Духа.

На завершення владика Василь закликав кожного до ревної і щирої молитви за прикладом о. Михайла Косила, яка веде нас до спасіння. Також владика додав, що світла пам’ять про священика не вгасла, його згадують й досі як людину з незламною вірою у перемогу правди, що допомогла нашій Церкві вистояти.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://kolugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next