АКТУАЛЬНО

У КПІ УКУ відбулися випускні урочистості 2021

Середа, 07 липня 2021, 14:08
3 липня відбулися випускні урочистості у Катехитично-педагогічному інституті УКУ. Дипломи про вищу релігійну освіту за спеціальністю Катехит отримали студенти з львівської, жовківської, луцької та київської груп.

Серед цьогорічних випускників – миряни та богопосвячені особи – педагоги, науковці, медики, студенти, журналісти, інженери, митці, дизайнери. В їх особі сьогодні Церква отримала 72 катехита, які з радістю та належною підготовкою розпочинають своє катехитичне служіння.

Святкування розпочалися з Архиєрейської Літургії у храмі Святої Софії – Премудрості Божої, яку очолили владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький, владика Петро (Лоза), єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, владика Степан (Сус), єпископ Курії КГВА, титулярний єпископ Зігріса у співслужінні з духовенством.

У своїй проповіді владика Йосафат сказав: «Сьогодні церква Святої Софії – Премудрості Божої зібрала звідусіль вас – катехитів, чиє служіння є справжнім даром Божим для нашої Церкви. І ми радіємо тому дару і дякуємо за нього, бо катехитичне служіння – це винятковий і дуже потрібний дар для кожної нашої парафіяльної спільноти».

Владика Йосафат наголосив на тому, що «Коли людина хоче Бога пізнати – то Бог дає їй засоби і можливості це зробити. Водночас і Бог потребує інструменту для того, щоб донести до кожного своє Слово. Тому Церква потребує ґрунтовно підготовлених катехитів, які у своєму служінні можуть охопити усіх: і старших, і зрілих, і молодших, і дітей. Бо нам усім потрібно зростати у Божому Слові і Його правді».

«Катехит – це особа покликана, належно підготовлена, сформована та післана Церквою для служіння і виховання у вірі Божого народу (Катехитичний правильник УГКЦ, 85 – ред.). – пригадав владика. – При цьому самі катехити повинні пам’ятати, що найважливішим завданням проповідника є практикувати те, чого він хоче навчати інших, самому жити цим. Бо якщо розійдеться на практиці ваше життя і те, що ви проповідуєте – ви Божої правди до ні кого не донесете. Важливо, щоб ми з вами жили тими християнськими принципами, які проголошуємо».

На завершення владика сказав: «Сьогодні особливо хочу подякувати Катехитично-педагогічному інстуту УКУ в особі п. Назара Дуди і усім викладачам за те, що удоступнили для наших парафій можливість мати кваліфакованих, належно підготовлених катехитів. Це велика справа».

Після завершення Божественної Літургії директор інституту КПІ УКУ п. Назар Дуда найперше подякував владикам за постійну підтримку програми підготовки катехитів, яку вже понад 25 років здійснює Катехитично-педагогічний інститут: «Дякуємо Вам, Високопреосвященні Владики, за молитви, підтримку, фінансову допомогу та заохочення, якими підтримуєте та живите студентів впродовж усіх трьох років навчання».

Відтак п. Назар Дуда звернувся з вітанням та словами підтримки до випускників: «Дорогі випускники! Завершення навчання є лише початком вашого служіння у Божому винограднику. Вас чекають ваші спільноти, діти, молодь, парафії, але перед вами є також багато незвіданого та незнаного, до чого вас ще покличе Господь».

Почесним промовцем випускного 2021 став о. д-р Юрій Щурко, декан ФБФ УКУ:

«Природньо, що випускники шукають подальші місця праця. Але вам про це журитися не потрібно, бо, з одного боку, ви є покликані до служіння у певній спільноті, а з другого боку – перед вами є відкритий цілий світ для свідчення і навчання, до якого вас покликав сам Господь».

Від себе отець-декан дав випускникам три поради для подальшого служіння:

  • Ніколи не катехизуйте неєвангелізованих людей. Спочатку має відбутися проголошення Доброї Новини, щоб особа пережила зустріч з Христом, оживила свій зв’язок з Ним, а тільки після цього ми маємо їй допомагати зростати у вірі.
  • Любіть тих, кого ви катехизуєте. Бо любов не тільки покриває багато гріхів, але й допомагає зрозуміти, чому ми повинні зростати у Христі. Саме любов’ю ми можемо доповнити все, чого не здатні зрозуміти своїм розумом.
  • Пам’ятайте, що ви відповідальні за тих людей, кого ви зрощуєте у Христі. Намагайтеся тримати контакти з тими людьми, щоб постійно утверджувати їх у вірі. Так само, як робив апостол Павло у своїх місіях: повертався до тих, кого навернув, писав їм листи та вболівав за них.

Любов і турбота за катехизованих вами людей дасть найбільші плоди вашого служіння!

Відтак своє благословення випускникам уділив єпископ Петро Лоза. Владика пригадав усім присутнім, що під час Синоду Єпископів у 2017 році, який був присвячений катехизації, владика Давид Мотюк сказав, що ми покликані сіяти зерно, яке падає на різний ґрунт. «Будьмо тими, хто хоче, щоб плід цього зерна був у 30, 50 чи 100 разів більшим. А щоб сіяти – маємо дбати, щоб ми самі були тим добрим ґрунтом і щоб цього зерна не було замало» – наголосив владика Петро.

До випускників з вітальним словом також звернувся владика Степан Сус, який передав їм найщиріші вітання від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Як запевнив владика, «Блаженніший Святослав думками і серцем сьогодні разом з вами. Також владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, передає вам вітання і запевнення у тому, що вас чекає ваша Церква. Невтомно працюйте і прославляйте Господа Бога! Ваше служіння є дуже цінне і важливе, бо через нього багато людей знайде правдиву дорогу до спасіння».

На завершення урочистої частини з словом від студентів звернувся один з найкращих за результати навчання випускник київської групи Андрій Свистун: «Я відчуваю велике задоволення від пройденого тут разом з вами шляху. Велика подяка усім, завдяки кому цей шлях був пройдений. Найперше викладачам, які не тільки показали високий рівень знань, але й вразили своїм жертовним відношенням до того, що вони роблять, Показали свої цінності, якими не можна не захоплюватися. Хай сьогодні наше бажання катехизувати буде видимим знаком нашої вдячності усім, хто допомагав нам у цьому навчанні».

Відтак відбулось вручення дипломів, які вже традиційно випускники отримували з рук владики з екзархату чи єпархії, звідки отримали благословення на навчання і куди самі належать.

ct.ugcc.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next