АКТУАЛЬНО

У Крилосі з ініціативи місцевої парафії активно діє екологічна акція «Крилос Новітній»

Понеділок, 22 березня 2021, 16:02
У Крилосі, що на Прикарпатті, школярі 5-11 класів змагаються у конкурсі «Чистий Крилос».

Діти збирають та сортують вторсировину трьох видів – ПЕТ, папір і скло. За цей час уже зібрали понад п’ятсот кілограмів сировини.

Про це Суспільному Карпати розповів один із координаторів конкурсу отець Михайло Дзуль.

19 та 26 березня планують ще збір сировини, а 27 березня визначать, який клас переможе. Діти отримають екоподарунки.

«У нас школа невелика, але з 5-11 класів двадцять дітей активно взялися збирати відходи. І приходять з батьками. Приємно здивовані, не очікували такого результату. Ми вирішили, якщо почати з дітей, то дорослі з часом приєднаються також», – каже волонтерка ініціативної групи «Крилос Новітній» Уляна Хащинська.

Жінка також уже рік як сортує сміття вдома і заохочує до цього інших. Вважає, це вклад для села. У Крилосі є проблема зі стихійними сміттєзвалищами, розповідає Уляна Хащинська. Тому згодом волонтери планують зібратися на весняну толоку.

Сама ж екоініціатива «Крилос Новітній» діє при місцевій парафії та об'єднує небайдужих жителів.

Перші майданчики для роздільного сортування у Крилосі встановили пів року тому, каже сотрудник парафії Успення Пресвятої Богородиці отець Михайло Дзуль. За цей час здали дві тонни вторинної сировини.

«Рік тому наш проєкт підтримав фонд зі Львова «Благодійна освітня фундація». У серпні-вересні ми встановили чотири майданчики для роздільного збору відходів. Потім підтримала й місцева влада – виділила кошти на ще один майданчик. Та ще три контейнери ми встановили у школі», – каже отець Михайло Дзуль.

Це й екологічно і прибутково. За реалізацію відходів уже отримали дві тисячі гривень. Їх волонтери спрямують на додатковий майданчик чи інші потреби.

У селі екоакції стають доброю традицією. Уже гуртом прибирали береги річки, збирали макулатуру. Головне – зацікавити дітей, вважає о. Михайло Дзуль, а вони мотивують й дорослих ставати екологічно свідомішими.

 Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next