АКТУАЛЬНО

У крипті Патріаршого собору відбулася Панахида за упокій Блаженнішого Любомира Гузара

Середа, 26 лютого 2020, 22:11
«Сьогодні, коли згадуємо 87-му річницю з дня народження Блаженнішого Любомира Гузара, хочеться сказати про один з його людських елементів, — «теплу руку». Його «бути людиною» виявилося у передаванні влади у проводі Церкви. Він хотів віддати цей уряд «теплою рукою». Хотів поділитися досвідом та бути корисним для народу», — про це сьогодні говорив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час Панахиди у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

Цією молитвою працівники Патріаршої курії та курії Київської архиєпархії вшанували пам'ять Блаженнішого Любомира Гузара з нагоди 87-ї річниці з дня його народження.

У своєму слові єпископ зауважив, що подібних прецедентів такого передання влади в історії Київського християнства було небагато. За словами владики Йосифа, Блаженніший Любомир зумів це зробити гідно. Це ще раз підкреслило його людяність: «Теплота руки Блаженнішого Любомира присутня до нині і ще довгий час грітиме його послідовників. Його «тепла рука» сьогодні присутня у висловах, цитатах, мові та книжках», — наголосив проповідник.

Владика Йосиф також пригадав, що Блаженнішого Любомира люди запам’ятали через дбання про людяність у ньому — у Любомирі Гузару, не в кардиналові Гузару, не в першоієрарху УГКЦ. «Бути людиною — це було його кредо. Бути людиною було в самій його сутності», — наголосив проповідник.

У своєму слові владика звернув увагу на ще один елемент людяності Любомира Гузара — «не боятися втратити». «Він не боявся втратити силу влади, не боявся бути непопулярним, не боявся бути непершим. Той Гузар, якого ми знаємо, не мав цих страхів, він був понад ними. Таке ставлення спонукає кожного з нас досягати висот власної людяності», — сказав владика Йосиф.

«Стоячи перед гробом Блаженнішого Любомира, просімо його, щоб навчив нас передавати своє тепло у світ. Просімо, щоб швидше в Україну прийшла довгоочікувана весна нашого розвитку та нашої радості», — заохотив архиєрей.

Хочемо зазначити, що ввечері того ж дня у крипті Патріаршого собору відбувся вечір пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара під назвою «Дума про життя…». У програмі вечора була Панахида, яку очолив владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, виступ хору Патріаршого собору та допрем'єрний показ фільму «Дума про життя після смерті».

 

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next