АКТУАЛЬНО

У Лагодові, що неподалік Свято-Успенської Унівської Лаври, святкуватимуть своє 750-ліття

Середа, 21 липня 2010, 14:13
24-25 липня у селі Лагодів Перемишлянського району Львівської області з нагоди 750-літнього ювілею відбудеться фестиваль «Лагодівські фестини». Свято організовує релігійна громада села та благодійний фонд «Паросток» за сприяння місцевої влади.
24-25 липня у селі Лагодів Перемишлянського району Львівської області з нагоди 750-літнього ювілею відбудеться фестиваль «Лагодівські фестини». Свято організовує релігійна громада села та благодійний фонд «Паросток» за сприяння місцевої влади. Як повідомив парох-адміністратор Лагодова о.Михайло Курман, чільною подією святкувань буде посвячення на місці замку пам’ятного знаку, де незадовго зависочіє вирізьблена з дерева фігура Матері Божої. Там, за переказами, у XVI столітті недужому володарю замку і довколишніх маєтностей Олександрові Ванькові із княжого роду Лагодовських явилася Богородиця і порадила шукати у довколишньому лісі цілюще джерело. Чудесно зцілившись, шляхтич дав обітницю відновити Унівську обитель, яка була знищена у часи татарського нашестя. Чудодійне джерело зцілює недужих і у наші дні. Пам’ятник Богородиці вирізьбить лагодівський художник Іван Матвіїв. Посвячення відбудеться у перший день святкувань. Відразу після відкриття фестивалю та молебню процесія рушить до місця посвячення. У програмі святкувань суботи також передбачені відкриття виставки-ярмарку майстрів народної творчості, шкільної світлиці та бібліотеки, шоу парапланеристів та фінал із шахів, «Свято жнив», ознайомлення з історією села та утворення «Лагодівського земляцтва» з числа виходців із села. Завершать перший день святкувань концерт лауреатки всеукраїнських фестивалів естрадної пісні Зоряни Корчовської, дискотека і варта від пластунів. У неділю святкування розпочнуться урочистою Літургією, яку продовжить концертно-релігійна програма і виступи колективів народної творчості.  Далі у програмі другий день шоу парапланеристів, спортивні змагання з футболу, велосипедний марафон і козацькі забави. «Лагодівські фестини» завершаться концертно-розважальною програмою. Очікується, що для участі у святкуванні прибудуть  керівники органів державної влади та депутатського корпусу Львівщини та Перемишлянщини. Організатори свята запрошують усіх охочих завітати на фестиваль «Лагодівські фестини».

Департамент інформації УГКЦ

Довідка: Історія села починається з 1260 року.  Лагодів і навколишні землі тісно пов’язані з визначною історичною постаттю шляхтича Лагодовського, нащадок якого відкрив чудотворне джерело теперішньої Свято-Успенської Унівської Лаври. Ці землі надав князь Луцька і Володимира Федір Любартович славному і заможному лицареві Лагодовському, “пану на Лагодові”. Пан Лагодовський походив від славного роду Корчак, який бере свій початок від Данила Галицького. За це славний Лагодовський був зобов'язаний з дружиною надавати князеві Федору Любартовичу допомогу обороняти княжі села і міста, будувати замки, направляти дороги, давати підводи та платити податки. Один із таких замків був побудований і в с. Лагодів. Саме тут і відбулося об'явлення Матері Божої. Зазначено в описах Буцманюка І. “Унів і його монастирі”, Жовква, 1904 р., с. 17: “Був це лицар побожний, щедрий для церков і монастирів, а для убогих старців, сиріт і калік милосердний. У важких, лютих боях за віру святу і Русь-Україну вік його минався… Та ось занедужав він на ноги, і хоч все робив, щоб одужати, але не ставало йому краще. Слуги переносили його з місця на місце. Втрачаючи надію, лицар став наполегливо молитися і від втоми заснув. У сні йому об'явилася Матір Божа, яка промовила: “Їдь звідси на схід сонця і там знайдеш в глибокому ярі  криницю, а коли водою з тої криниці обмиєш ноги, то оздоровишся”. З глибокою вірою і рішучістю князь із слугами так і зробив, віднайшов яр і неподалік криницю  з цілющою водою, яка пробивається із джерела. На цьому місці, щоб не забути його, пан повісив гуню (верхній одяг) на корчі дерева. Він пообіцяв збудувати святиню Матері Божій. Свою обіцянку лицар Лагодовський виконав, збудувавши церкву Успіння Матері Божої на місці джерела. Олександр Ванько Лагодовський був ктитором Унівського монастиря до 1574 р. Зберігся надгробок Лагодовського - один із кращих зразків західноукраїнської скульптури епохи Ренесансу. Його оригінал зберігається в Олеському замку.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next