АКТУАЛЬНО

У Литві ознайомляться з діяльністю української Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 08:57
Під час Генеральної асамблеї європейських комісій «Справедливість і мир» у Греції, яка проходила від 3 до 7 жовтня 2014 року в Афінах та Коринті, відбулися пленарні засідання. Після аналізу річної праці комісій, учасники зустрічі обговорили актуальні суспільно-політичні події та проблеми у своїх країнах.

Після представлення та аналізу нещодавніх подій у Шотландії, пов′язаних із питаннями голосування, незалежності та економічної і політичної ситуації в країні, також від іспанської сторони було запропоновано аналіз наявного стану, пов′язаного із суспільно-політичним розв′язанням каталонського питання в Іспанії, тенденціями та можливими наслідками для країни та Європи в цілому.

Відтак було представлено для розгляду суспільно-політичну ситуацію в Україні з боку Комісії УГКЦ «Справедливість і мир». Військові дії на сході Україні та їх страшні наслідки з великими людськими втратами, підготування та очікування від майбутніх парламентських виборів, міграційні процеси та економічна важка ситуація на порозі зимового періоду. Також участь і роль Церкви в Україні в цій ситуації – саме це стало предметом аналізу та спільного обговорення учасниками 31 європейської комісії. Було визнано як важливий і дієвий крок у цій складній ситуації – практичну солідарність (не лише на словах!) українців усередині країни та міжнародної спільноти задля розв’язку та можливих ефективних кроків у напрямку миру та стабілізації нинішнього стану.

Обговорення українського питання послужило продовженням подальшого запису програми для Радіо «Марія» у Литві. Заступник голови української Комісії о. Олег Лука розповів про діяльність цієї інституції в Україні та на міжнародному рівні. Поділився напрямками діяльності Комісії, зокрема про початок роботи у цьому контексті Академії «Caritas in Veritate» в Україні, про видання актуальних і корисних книг та документів на тему соціального вчення Церкви, про організацію та проведення формаційних шкіл для студентської молоді та ін. Також про великий обсяг праці та впровадження ініціативної стратегії в діяльності Комісії з боку голови інституції – о. Михайла Мельника, відповідно до накресленого Синодом Єпископів УГКЦ плану служіння і праці Церкви в Україні і за її межами.

Слухачам у Литві представник української Комісії розповів ще й про ініціативи та про сучасні умови праці в Україні, про надскладні, проте практичні заходи українців, які об’єднуються в парафіях, організаціях, у різних волонтерських ініціативах задля спільної мети: захисту від агресії «сусіда», допомоги потребуючим та постраждалим зі сходу України, підтримки українських військових. Він зазначив, що в цьому напрямі «роль та участь церковних інституцій є надзвичайно важливою та потрібною. Тут справджуються слова апостола Павла - «у немочі сила Божа», яка по-особливому сьогодні виявляє себе. Тому залишатися осторонь або бути байдужим при цьому є і в моральному і духовному плані неприпустимо».

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next