АКТУАЛЬНО

У Лондоні відзначили три події із життя УГКЦ

Понеділок, 03 червня 2019, 14:03
2 червня 2019 року в катедрі Пресвятої родини в Лондоні відбулися урочистості з нагоди трьох визначних подій.

Цього дня виповнилося 10 років, як Папа Венедикт XVI призначив владику Гліба Лончину очолити українську Церкву у Великобританії, іменувавши його апостольським адміністратором. 14 червня 2011 р. владику іменовано екзархом для українців-католиків у Великобританії, а 18 січня 2013 р., з піднесенням Апостольського екзархату до рівня єпархії Пресвятої родини в Лондоні, владика Гліб став першим єпархом.

На Архиєрейській Літургії співлужили отці Микола Матвіївський, Давид Сеник, Іван Данкевич, Іван Білик ЧНІ, Іриней Крайчий та Богдан Білуник, дияконував Тим Медовз. Присутнім на Літургії був о. протопресвітер Богдан Матвійчук з Української Автокефальної Православної Церкви.

Перед Службою Божою владика Гліб поставив у чин свічконосця, читця, співця й піддиякона Петра Під’ярковського Бекаря, студента Львівської духовної семінарії. Петро навчається також на магістерській програмі в Лювенському католицькому університеті, а в майбутньому, якщо Бог зволить, служитиме в єпархії Пресвятої родини.

Цієї неділі відбулася ще одна особлива подія. Блаженніший Святослав іменував о. Миколу Матвіївського, канцлера єпархії, митрофорним протоієреєм. Після малого входу владика Гліб надав о. Миколі набедреник, хрест і мітру, а Божий народ виявив свою згоду співом «аксіос» («гідний»).

Отець Микола здійснює своє священниче служіння в єпархії 12 років, а 21 квітня 2019 р. став парохом катедри Пресвятої родини в Лондоні.

«Оцінюючи Вашу ревність для Божої слави та добра Української Греко-Католицької Церкви, Ваше жертовне священиче служіння, яке увінчалося численними плодами, складаємо Вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу», – ідеться в грамоті Блаженнішого Патріарха.

«Щиро вітаємо о. Миколу з нагоди надання цієї почесті і бажаємо йому Божої благодаті, щоб гідно її нести на Божу славу і на ревне служіння в єпархії й катедрі», – написав владика Гліб, коли повідомив священників єпархії про надання гідності о. Миколі.

Владика Гліб привітав присутніх на святі родину Петра – його маму й сестру, та родину о. Миколи – маму, дружину з доньками і брата зі сім’єю, та склав вітання Петрові й о. Миколі.

На завершення Богослужіння о. Микола висловив слова подяки Блаженнішому Святославу за велику честь, зазначивши, що це іменування є не тільки для нього особисто, а й для всієї єпархії Пресвятої родини та для його родини, яка жертовно працює для Церкви. Слова подяки о. Микола звернув і до владики Гліба за підтримку і підкреслив щасливий збіг дати (2 червня) вручення мітри о. Миколі з датою призначення владики Гліба до архипастирського служіння у Великобританії 10 років тому.

Після Літургії в катедральному залі відбулася спільна трапеза парафіяльної спільноти та гостей.

Прес-служба Лондонської єпархії Пресвятої родини


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next