АКТУАЛЬНО

У Луцькому екзархаті провели Собор богопосвячених осіб

Четвер, 16 червня 2011, 17:09
15 червня у Луцьку, в монастирі отців василіан, відбувся Собор монашества Луцького екзархату. Цей захід був особливою підготовкою до загальноцерковного Собору, що має відбутися в Бразилії цієї осені. Всі матеріали і доповіді з проведеного собору в Луцьку будуть передані через Владику Йосафата (Говеру) до Бразилії на вищезгаданий загальноцерковний Собор.
15 червня у Луцьку, в монастирі отців василіан, відбувся Собор монашества Луцького екзархату. Цей захід був особливою підготовкою до загальноцерковного Собору, що має відбутися в Бразилії цієї осені. Всі матеріали і доповіді з проведеного собору в Луцьку будуть передані через Владику Йосафата (Говеру) до Бразилії на вищезгаданий загальноцерковний Собор. Особливістю заходу була присутність осіб богопосвяченого життя, першопрохідців відродження церковного життя Греко-Католицької Церкви на Волині після виходу з підпілля. В цьому контексті слід згадати зокрема таких монахів та монахинь: о. Дмитра Григорака, ЧСВВ, о. Григорія Бардака, ЧСВВ, о. Леоніда Григоренка, ЧНІ, с. Іринею Грицько зі Згромадження св. Йосафата. Архиєрейську Літургію, що стала офіційним відкриттям Собору, очолив Владика Йосафат (Говера), який у проповіді наголосив на необхідності плекання покликань до молитовного життя, а також до монашого життя. Єпископ закликав присутніх не боятися посвятити себе чи своїх дітей на служіння Богові. З екзархом співслужили численні отці, які прибули на Собор. Прикрасив Літургію своїм мелодійним і різноголосим співом місцевий хор храму Василія Великого. Засідання Собору розпочалося з доповіді сестри Іринеї Грицько, яка поділилася своїм досвідом про початки відродження УГКЦ після виходу з підпілля. Продовжуючи тему, слово взяв о. Дмитро Григорак, який з позиції душпастиря, що зробив значний внесок у формування громади храму Василія Великого, розповів про те, як розпочиналося служіння в Луцьку та у Володимирі-Волинському. Серед доповідачів були: о. Євген Задорожний, с. Наталія Мельник, о. Йосафат Бойко, о. Корнилій Яремак  та інші. Своїм досвідом душпастирської діяльності в монашому служінні у Володимирі-Волинському поділився і о. Терентій Довганюк: він звернув увагу на те, що ми маємо відповідальну місію бути монахами і працювати в парафії, з якої народжуються нові покликання до богопосвяченого життя. Місіонер ієромонах Корнилій Яремак у своїй доповіді звернув увагу, що потрібно робити місії на парафіях і працювати з молоддю та дітьми, бо в них можна зародити покликання до монашого служіння. Всі мали можливість поставити доповідачам запитання чи просто поділитися своїм досвідом роботи в парафії. Після обіду відбулася робота  в секціях, що становило другу частину роботи Собору. Працювало три групи. Першу з них під гаслом "Досвід" очолила с. Іринея Грицько. Друга група, котра мала працювати над темою «Де народжуються покликання», очолив о. Терентій Довганюк. Третя група, яку очолював о. Терентій Цапчук, працювала над питаннями "Досвід місійної праці". По закінченні роботи в групах у храмі всі учасники поділилися своїми напрацюваннями див. у додатку.  

Повідомив о. Терентій Довганюк, ЧСВВ

Додаток: Перша група "Досвід": 1. Важливість тісної співпраці монастирів з мирянами та екуменічні взаємовідносини з іншими конфесіями. 2. Необхідність співпраці з неворожими до християнства світськими організаціями. 3. Подолання браку співпраці з жіночими згромадженнями богопосвяченого життя. 4. Необхідність систематизації зустрічей катехитів для обміну досвідом. 5. Не втратити якість християнського пережиття Бога і плекати відчуття родинності в громаді. 6. Праця над собою та пережиття Бога через читання Святого Письма. 7. Дбати про особисту святість і освячення. 8. Навчитися глибше молитися та пізнавати Бога в труднощах. Друга група "Де народжуються покликання": 1. Найчастіше в родині і в парафії. 2. Господь сам кличе. як де коли і в який спосіб бажає за потрібне. 3. Покликання - щось більше. аніж просто перебування в монастирі. 4. Голосити Слово Боже своїм прикладом в родинах, серед молоді, в парафіях. 5. Важливий аспект праці над народженням покликань - це молитва за дар покликання до богопосвяченого життя. Третя група "Досвід місійної праці": 1. Не можна абсолютизувати власний досвід. оскільки він (досвід) є динамічним. Важливо. щоб була людина. яка бажає набути досвід. 2. Необхідність існування прикладу. 3. Важливість систематичної опіки. 4. Вміння жити в гармонії послуху з єпископом. Собор монашества закінчився але наша місійна праця не закінчилася. Вона буде тривати і триватиме вічно поки існуватиме світ бо жнива великі і праці на Божому полі є ще дуже багато. Преосвященніший владика Йосафат всім присутнім подякував і поблагословив всіх на щасливу дорогу до дому та на подальшу ревну місійну працю на парафіях і виконуючи при тому свої монаші обов’язки.  З нами Бог.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next