АКТУАЛЬНО

У Луцьку провели семінар про діяльність парафіяльної і єпископської канцелярії

П'ятниця, 19 вересня 2014, 11:27
17 вересня в Луцьку відбувся семінар для працівників єпархіальний управлінь (курій) Києво-Галицької митрополії УГКЦ. Організатором його виступив Канонічній відділ Патріаршої курії УГКЦ, який очолює владика Євген (Попович), Єпископ-помічник Перемишльсько-Варшавської архиєпархії. Тема зустрічі: “Організація і діяльність парафіяльної і єпископської канцелярії”.

У семінарі брали участь: владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, митрофорний протоієрей Василь Говера, Апостольський делегат для українців греко-католиків у Казахстані і Середній Азії. Крім того, учасниками зустрічі були священнослужителі, які представляли Київську архиєпархію, Луцький, Одеський та Харківський екзархати УГКЦ.

Семінар розпочався Божественною Літургією в монастирському храмі отців василіан, яку очолив владика Йосиф (Мілян). Після її завершення архиєрей описав діяльність Київської архиєпархії, зокрема у сфері парафіяльного життя громад, які входять до її складу, а також наголосив на необхідності постійної формації священнослужителів щодо питань, котрі стосуються не тільки завдань освячення вірних, а й належного ведення парафіяльних книг.

Владика Йосафат (Говера), як господар місця проведення семінару, представив життя, організацію, діяльність і труднощі церковної структури, яку він очолює. Ієрарх також підкреслив потребу дальших таких вишколів для працівників митрополій УГКЦ в Україні, реалії яких суттєво відрізняються між собою і які потребують постійного вдосконалення діяльності власних структур відповідно до норм церковного права.

Програма дня складалася з трьох доповідей, які виголосили: отець доктор Микола Слободян, канцлер Одеського екзархату, отець ліценціат Сергій Ковальчук, канцлер Львівської архиєпархії, і отець доктор Андрій Танасійчук, працівник Патріаршої курії УГКЦ.

Доповідь отця Андрія Танасійчука стосувалася питань, тісно пов'язаних з діяльністю парафії, зокрема її канцелярії. Священнослужитель представив спосіб правильної організації канцелярії, ведення парафіяльних книг, передбачених церковним правом, методи захисту персональних даних вірних парафії чи осіб, з нею пов'язаних. Крім того, доповідач наголосив, що невід'ємною частиною парафіяльної канцелярії є також парафіяльний архів, який, незалежно від діяльності парафії, обсягу її праці чи кількості вірних, утворюється автоматично і потребує відповідального ведення.

Отець Слободян, доповідаючи про канонічну візитацію єпархіальним єпископом парафії, представив механізм її перебігу. Доповідач чітко підкреслив, що це обов'язок кожного єпископа і що це є можливістю підтримувати контакт із власним духовенством та іншими членами парафій, як одного із способів єднання Божого народу. Священик представив проект Інструкції такої візитації, в якій детально прописує, що повинно їй передувати і як має вона здійснюватися.

Третім доповідачем теми був отець Ковальчук, який поділився досвідом організації і діяльності єпископської канцелярії, який існує у Львівській архиєпархії. У ній наголошувалося, що кожна канцелярія повинна виробити механізм підготовки документів, які подаються на підпис єпископові. Також було наголошено на потребі правильного ведення архіву, на вимогах і завданнях архівіста. На закінчення було сказано, що в канцелярії немалу роль відіграє також і персонал, який в ній працює і який має відзначатися відповідними особистими якостями і науковою підготовкою до такої праці.

Кожна доповідь закінчувалася тематичною дискусією. Такий формат зустрічі дозволив не тільки почути зауваження чи питання до доповідачів, а й думку і досвід кожного учасника щодо ситуацій, з якими вони зіштовхуються щодня у сфері церковного права у власних парафіях чи в єпископських канцеляріях.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next