АКТУАЛЬНО

У львівському музеї Олени Кульчицької триває мистецько-документальний проект «Молитва до Митрополита. Софія»

П'ятниця, 12 квітня 2019, 12:44
«Молитва до Митрополита. Софія» – мистецько-документальний проект, що має на меті привернути увагу до визначної історичної постаті графині Софії з Фредрів Шептицької (1837-1904), письменниці, художниці, дружини графа Івана Шептицького (1836-1912), матері, яка подарувала українському народові доброго пастиря і духовного провідника, майбутнього Главу Греко-Католицької Церкви – великого митрополита Андрея Шептицького (1865–1944) та ігумена-архимандрита Унівської лаври, священномученика Климентія Шептицького (1877-1939).

Виставка, представлена в залах Художньо-меморіального музею Олени Кульчицької, репрезентує цей проект для загалу. В експозиції зібрані унікальні твори сучасних митців, які в різножанрових композиціях відтворили образ графині Софії Шептицької, меморіальні світлини Софії та її родини, а також біографічні матеріали й оформлені в літературні тексти враження людей, які відкрили для себе шляхетну вдачу цієї жінки. Над створенням колекції працювали знані львівські митці: Петро Сипняк, Оксана Тріска-Романів, Тарас Лозинський, Володимир Богуславський, Остап Лозинський, Василь Заблоцький, Віталій Гайдар, Теодозій Салій, Вікторія Шатковська, Любов Лебідь-Коровай, Олександр Гончарук, Марія Гупало та закарпатець Адріан Косо.

Проект «Софія» урочисто відкрив митрополит Ігор Возьняк 27 січня 2019 року у Львівській духовній семінарії Святого Духа. Відкриття закінчилося концертом, у якому брали участь Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», оперна співачка провідних європейських сцен Софія Соловій і оркестр Львівської духовної семінарії Святого Духа. Мистецька колекція «Софія» подорожуватиме виставковими залами музеїв західних областей України, її побачать і на Яворівщині, де прожила свій вік Софія Шептицька і привела на світ сімох синів, і життя кожного з них ще вимагає пізнання та дослідження. Відвідувачі зможуть відкрити для себе величну постать матері митрополита Андрея, яка серцем зрозуміла Провидіння Боже для життя сина. «В усьому, що вона відчувала, про що думала, що робила, і в тому, що писала "любов світиться". І яскравістю своєю освітлює її постать. Пам’ять про неї не згасла разом з її життям, а всім нам, що залишилися, накреслює ясну дорогу до небес», – зазначає у передмові до книги її літературних творів проф. С. Тарновський. Автор проекту Олена Білоус. Куратор виставки Любов Кость.

Виставка в межах проекту «Молитва до Митрополита. Софія» триватиме у львівському музеї Олени Кульчицької до 5 травня 2019 року.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next