АКТУАЛЬНО

У Львівському університеті завершилася Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні»

Вівторок, 03 грудня 2019, 12:50
Протягом двох днів, 29-30 листопада, у ЛНУ імені І. Франка тривала Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні», присвячена о. Йосафату Жану, ЧСВВ.

30 листопада, після вступної молитви, розпочалася перша доповідь на тему «Історичний контекст душпастирської та дипломатичної діяльності о. Жана». Науковець Олег Павлишин, почавши від періоду Першої світової війни, розповів про морально-суспільну ситуацію України. Навівши різноманітні історії з життя церковних діячів, доповідач окреслив історичні події, які вплинули на служіння о. Йосафата Жана, ЧСВВ.

Друга доповідь у вигляді відеозапису стосувалася студитського періоду життя о. Йосафата. Юстин Бойко, СУ, розповів про особливості діяльності ієромонаха, який у 1923 року на прохання митрополита Андрея Шептицького виїхав у Боснію для відновлення українського монастиря студитів в Камениці, ставши на короткий період студитом. Крім того, о. Юстин більше розповів про історію Каменицького монастиря.

Наступною важливою розповіддю поділився о. Артемій Новіцький, ЧСВВ. Він підготував доповідь на тему «Україна в країні кленового листка: служіння о. Йосафата Жана в Канаді (1931-1972)». Ієромонах, вказуючи на цікаві факти із душпастирського та національно-суспільного служіння о. Жана, показав його велику жертовність заради своїх парафіян та всіх українців. При цьому о. Артемій висвітлив особливості характеру та чеснот о. Жана.

Про діяльність о. Жана у Великій Британії розповів о. Атанасій Маквей у своїй доповіді на тему: «Метрополія всесвіту: отець Жан як декан УГКЦ у Великій Британії». Доповідач зазначив, що о. Жан був практично початківцем у розвитку структур УГКЦ на цій території, розпочинаючи із заснування парафії.

Ще одна доповідь, яку підготувала правнучка першого українця в Канаді Карен Леміскі, виголосив о. Артемій. Вона стосувалася колекцій музею василіан в Мондері. Саме експонати українських старожитностей, які зібрав о. Йосафат Жан, склали основу цього музею, у якому міститься дванадцять тисяч предметів. Автор доповіді наголосила, що о. Жан безпосередньо вчився і взяв приклад з митрополита Андрея, який дбав про культурну спадщину України. Музей також містить архіви та пам’ятки різного формату, пов’язані з історією Чину святого Василія Великого та Католицької Церкви обох обрядів. Йдеться і про пам’ятки недоступні широкому загалу.

Цього дня присутні відкрили для себе чимало цікавих фактів із життя відомого церковного й суспільного діяча, ідеаліста о. Йосафата Жана, ЧСВВ, який багато вклав у плекання любові до українців. 

Найближчим часом будуть оприлюднені відео доповідей всіх учасників конференції.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next