АКТУАЛЬНО

У Львові діє школа іконопису для дітей – «Капеланчики»

Четвер, 15 березня 2018, 14:23
Щосереди о 17:00 у живописній та іконописній майстерні, яка розташована у приміщенні школи-інтернату №2 у Львові, проходить іконописна школа «Капеланчики». Таку школу організувала місія «Центр опіки сиріт» Львівської архиєпархії для дітей із шкіл-інтернатів, навчально-реабілітаційних центрів м. Львова та дітей парафіян Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла.

Незмінним вчителем і наставником юних митців є іконописець Андрій Майовець – випускник іконописної школи Українського католицького університету «Радруж».

«Ця школа надає змогу дітям розвиватись у багатьох аспектах, це дає їм змогу зростати і відкривати у собі нові можливості, таланти, це чудова можливість знайти собі нових друзів, бачити як з-під пензля народжується диво: ікона поступово оживає», - ділиться враженнями від іконописної школи  координатор, волонтер ЦОС Софія Гакавчин.

Андрій Майовець каже: «Коли у мене з’явилась ідея провести благодійний майстер-клас для дітей-сиріт, дітей з неповних чи багатодітних сімей, я і гадки не мав, що після зустрічі з о. Романом Прокопцем у нас вийде зробити іконописну школу. Богу дякувати, о. Роману і Центру опіки сиріт – вдалося закупити перші інструменти і матеріали для малювання. Перші 2 роки наші заняття відбувалися в містичній атмосфері на хорах Гарнізонного храму. Тут, на горі, ми придумали назву школи від слова капелан – «Капелачики». За 4 роки змінилися 4 волонтери, котрі з нами малювали. Незмінним залишається бажання дітей пізнавати іконопис, автентичний, середньовічний. західноукраїнський.  Подібно до «духовних вправ» Ігнатія Лойоли, засновника Товариства Ісуса (ордену єзуїтів), ми з молитви, з духовних розважань приступаємо до містичного процесу відображення лику Марії, Христа, святих і мучеників».

Зараз в іконописній школі триває черговий семестр. Тут займається понад 50 дітей. Підсумок кожної школи – це завершена ікона, її посвята і виставка, на яку запрошують усіх охочих.

Також, як повідомляє  Медіа-центр ЦОС, у Львові стартувала четвергова іконописна школа для дітей із Львівської школи-інтернату №2. Мальтійська служба в Україні допомогла облаштувати майстерню для малювання. Зараз учасники школи розмальовують іконостас в каплицях священномучеників Леонтія та Климентія, які знаходяться у цій школі. Фахові іконописці допомагають дітям втілити у життя свої творчі ідеї.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www. kapelanstvo.info


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next