АКТУАЛЬНО

У Львові готуються до відзначення десятиліття з часу відкриття гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла

П'ятниця, 19 червня 2020, 11:10
Храм Святих апостолів Петра і Павла - одна з найбільших культових будівель Львова, пам’ятка архітектури 1610-1630 рр. З 1970-х років її використовувала Львівська наукова бібліотека імені В. Стефаника НАН України як книгосховище обмінного фонду.

У 2010 році Львівська міська рада передала храм у власність Курії Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. З огляду на те, що у певний період історії храм виконував у місті функцію гарнізонного, ним почали опікуватися капелани Центру військового капеланства Курії Львівської архиєпархії.

18 червня 2020 року на головному фасаді гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла розпочалися роботи з монтажу риштування. Такий проєкт став можливим завдяки підтримці Львівської міської ради, польського Національного інституту «Полоніка» та спільноти вірних гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла.

Скульптури двох верхніх ярусів встановлено у XVII ст. Вгорі є Пресвята Богородиця (ліворуч) та архангел Гавриїл (праворуч). Під ними розташовані святий Войцех (ліворуч) та святий Станіслав Щепановський (праворуч). Слід пригадати, що у 1894 року під час відновлення фасаду храму в нішах нижнього ярусу поміщено чотири фігури святих єзуїтів: (нижній ряд) Ігнатія Лойоли (ліворуч), Франциска Ксаверія (праворуч), Станіслава Костки (праворуч) та Андрія Боболі (ліворуч) авторства Фелікса Павлінського.

Зважаючи на те, що центральний фасад храму містить скульптуру, різні кам’яні орнаменти, для пошуку шляхів реставрації буде залучено різних спеціалістів з України та з-за кордону. Уподовж двох останніх років були відреставровані південна та західна частини фасаду храму.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://kapelanstvo.info


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next