АКТУАЛЬНО

У Львові представлять книгу про історію української християнської традиції з позаконфесійним підходом

Понеділок, 31 січня 2011, 09:11
31 січня у Львові відбудеться презентація монографії «Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIIIст.: організаційна структура та правовий статус». Автором книги є історик Ігор Скочиляс, декан гуманітарного факультету Українського католицького університету.

31 січня у Львові відбудеться презентація монографії «Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIIIст.: організаційна структура та правовий статус». Автором книги є історик Ігор Скочиляс, декан гуманітарного факультету Українського католицького університету.

У книзі автор пропонує позаконфесійний підхід, тут відсутня політизація історії Церкви та християнства загалом. «Одна з ідей видання – долучитися до дискусії в інтелектуальному середовищі України та Центрально-східної Європи щодо пошуку консенсусу у трактуванні історичних подій. У книзі йдеться про роль християнської традиції в минулому України», – зазначив історик.

Видання також акцентує увагу на ролі Церкви у культурному житті України. «Після втрат ознак державності церква також опікувалася культурою, – зазначив Ігор Скочиляс. – У домодерний період єпископський двір формував українську культуру, зокрема через заснування освітніх навчальних закладів».

З цього приводу  ректор УКУ о. д-р Борис Ґудзяк зазначив: «Завдяки книзі Ігоря Скочиляса в Україні з’явилося найширше трактування і аналіз історії серед усіх єпархій України. Жодна з церковних одиниць України такої синтентичної, ґрунтовної і дійсно наукової історії поки немає. Ця книжка ставить планку для всіх подальших спроб написання української церковної історії загалом».

На думку Бориса Ґудзяка, в багатьох питаннях українська історія позначена комплексами меншовартості. «Історія так званого унійного періоду  XVII-XVIII століття залишалася у тіні. Ми дуже мало знаємо про цю епоху, то ж автор піднімає майже недоторканні історичні архіви. Виявляться, що ця унійна Церква мала самобутню, динамічну плідну практику та пасторальне життя. Історичний аналіз подій XVIIIст. є унікальним внеском Ігоря Скочиляса», – зазначив ректор УКУ.

Видання також розкриває роль Галицької (Львівської) церковної традиції у ХІІ-XVIIIст. у більш ширшому контексті, аніж сучасна, незалежна Україна. Географічна мапа Галицької єпархії у різні періоди охоплювала територію від Чигирина, околиць Києва до Дикого поля та Перемишля. Крім того, до сфери впливу Галицької єпархії до середини XIVст. належали інші етноси, зокрема половці та сучасні румуни і молдавани.

Відділ інформації і зовнішніх зв’язків УКУ  

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next