АКТУАЛЬНО

У Львові провели духовно-мистецьку програму «Божий Агнець», присвячену 30-літтю виходу УГКЦ із підпілля

Четвер, 07 листопада 2019, 11:29
Нещодавно у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулась духовно-мистецька програма «Божий Агнець», присвячена 30-літтю виходу УГКЦ із підпілля та блаженному священномученику Омеляну Ковчу.

Співорганізатори заходу – Львівська архиєпархія УГКЦ, Львівська обласна державна адміністрація, Фундація «Андрей», Клуб української греко-католицької інтелігенції.

Духовно-мистецька програма «Божий Агнець» – авторський проєкт Народних артистів України Галини та Лесі Тельнюк, що прозвучав у супроводі симфонічного оркестру та хору Заслуженої академічної капели «Трембіта».

Програма складалась із трьох блоків: «Життя», «Мучеництво» і «Воскресіння». За задумом режисера Михайла Перуна – це відображало життєвий та мученицький шлях УГКЦ. Назва є символічною, бо Божий Агнець – Ісус Христос був розп’ятий за гріхи світу, але Він Воскрес і подарував людям життя, як і УГКЦ, що пережила свою ліквідацію Радянською владою у 1946 року, але, попри все, змогла відродитись.

Музичну частину гармонійно доповнювало слово читця – заслуженої працівниці культури України Марії Христинич, що зробила історичний ракурс про діяльність, катакомбний період та воскресіння УГКЦ. Відео-інсталяція, укладена Святославом Козаком, візуально доповнювала головні віхи духовно-мистецької програми: діяльність Церкви до Львівського псевдособру, період переслідувань та мучеництва, вихід з підпілля та продовження служіння.

Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор Возьняк наголосив:  «Цим мистецьким заходом ми вшановуємо 30-ту річницю виходу із підпілля нашої Церкви, яка була там довгих 44 роки. За ці три десятиліття ми зробили багато, великі кроки уперед. Вірю, що ми розвиватимемось і надалі, заради того, аби засвідчувати, що Церква – це живі люди». Крім того, владика Ігор вручив грамоти особам, які проявили жертовність і підтримку УГКЦ у період підпілля та доклали сил до її розвитку в незалежній Україні.

Також на події були присутні представники місцевої та обласної влади, які вручали нагороди окремим представникам духовенства та монашества нагороди за жертовну релігійну діяльність, вагомий внесок у розвиток духовності української нації та з нагоди 30-річчя виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви.

В рамках заходу за участі митрополита Львівського та перших осіб області та міста, відбулось також погашення марки і поштівки приурочене 30-річчю виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви. На марці зображено Собор Святого Юра, як символ відродженої Церковної структури, авторства Михайла Марка, а на поштівці знаменна світлина зі зображенням учасників голодування на Красній площі в Москві 1989 року: о. Ігоря Возьняка, ЧНІ (тепер архиєпископа і митрополита Львівського), єпископа Филимона Курчаби, єпископа Софрона Дмитерка, єпископа Павла Василика, о. Володимира Війтишина (тепер архиєпископа і митрополита Івано-Франківського)та о. Григорія Сімкайла, які поїхали в столицю СРСР домагатися легалізації УГКЦ.

Нагадаємо, від 16 жовтня до 12 листопада у Львові відбувається низка заходів, які присвячені 30-літтю виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля, вшанування 75-річчя відходу до вічности праведного Митрополита Андрея Шептицького, вшанування блаженного священомученика Омеляна Ковча: екскурсії Митрополичими садами, паломництва до крипти Архикатедрального Собору св. Юра, святкові і поминальні Богослужіння, відкриття пам’ятної таблиці на фасаді храму Преображення Господнього у Львові, а також події в межах окремих парафії чи деканатів, у навчальних закладах, бібліотеках та культурних центрах міста.

 Пресслужба Львівської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next