АКТУАЛЬНО

У Львові провели першу наукову конференцію про о. Кирила Селецького

П'ятниця, 21 вересня 2018, 12:22
20 вересня у Львівській семінарії Святого Духа відбулася перша наукова конференція «Пам‘яті cлуги Божого о. Кирила Селецького», організована Згромадженням сестер святого Йосифа ОПДМ.

Упродовж заходу присутнім представили життя і діяльність неординарного пастиря через призму досліджень науковців: богословів, істориків та філологів, серед яких миряни й духовенство.

«Усі ми прийшли сюди з якимось почуттям єдності з о. Кирилом Селецьким, щоб подивитися на його особу очима людини XXI століття», - такими словами відкрив першу наукову конференцію про cлугу Божого Єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир (Груца).

«Осмислення постаті о. Селецького, а особливо його творів, серед яких видання першого Катехизму українською мовою, якраз на часі й перегукується з тематикою цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ - катехитичним служінням», - зазначив архиєрей.

За словами Наталії Колб, кандидата історичних наук Інституту українознавства імені І. Крип‘якевича НАН України, він подбав не лише про уклад перших монаших правил та придбання дому для Згромадження сестер служебниць НДМ, а й увесь свій вільний час присвячував духовній і світській науці молодих кандидаток та впорядкуванню саду навколо нового монастиря.

Окрім цього, у своїй доповіді о. Єронім Грома, ЧССВ, розповів про багаті й тривалі стосунки між о. Селецьким та Чином святого Василія Великого.

Додамо, що митрополит Андрей Шептицький благословив діло заснування перших місійних чернечих Згромаджень УГКЦ о. Селецьким та продовжив його через відродження студійського монашества та благословення на почин багатьох інших місійних чоловічих і жіночих спільнот богопосвяченого життя.

Варто зауважити, що перлиною Ювілейного року відзначення 100-річчя з дня переходу до вічності о. Кирила стало видання першого тому його творів. Збірник презентував у другій частині конференції упорядник п.  Ігор Розлуцький, викладач Дрогобицького ДПУ. Книга видана в Дрогобицькому видавництві «Коло». Розпочато роботу над другим томом, до якого увійдуть статті, публіцистика та епістолярна спадщина слуги Божого. Занедбання рідної мови о. Кирило вважав гріхом проти четвертої Заповіді Божої. Саме цій заповіді він присвятив найбільше творів для виховання дітей та молоді.

с. Євфросинія Сеник, ЗССЙ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next