АКТУАЛЬНО

У Львові розпочалася Міжнародна наукова конференція про о. Йосафата Жана, ЧСВВ

П'ятниця, 29 листопада 2019, 18:19
29 листопада у ЛНУ імені І. Франка розпочалася Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні», присвячене о. Йосафату Жану, ЧСВВ.

Подія розпочалася з благословенням для її учасників та доповідачів, яке уділив преосвященніший владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре.

Зі словами привітання виступили: декан історичного факультету ЛНУ імені І. Франка Степан Качараба  та почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька. Крім того, свої побажання надіслала автор книги про о. Йосафата Зоня Кейбан.

Першим доповідачем виступив о. Єронім Грім, ЧСВВ, віцеректор Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського. Він розповів про ідею зародження конференції та біографічні аспекти о. Йосафата Жана, ЧСВВ, у період перед вступом до монастиря.

Відтак професор Петро Шкарб’юк у творчий спосіб описав внесок ієромонаха у служіння Україні. Зокрема, він зазначив про подорожі й особливості вивчення української мови, а також навів цитати о. Йосафата, що віддзеркалюють жертовність і готовність франко-канадського душпастиря у різний спосіб послужити українцям.

Більше про служіння о. Йосафата Жана як дипломата розповіла старший науковий співробітник Інституту історичних досліджень ЛНУ імені І. Франка Ліліана Гентош. Розповідаючи про дипломатичну місію о. Йосафата, доповідачка, завдяки проаналізованим джерелам, показала його старання за долю Церкви і східної Галичини у непростий історичний період військових конфліктів.

Ще одним з важливих періодів у житті о. Йосафата Жана є його зустріч з папським нунцієм у Варшаві, а згодом папою Пієм ХІ. Саме на основі листування та обопільних згадок о. Атанасій Маквей з Торонтського університету зумів відтворити особливості їхніх ділових та особистих стосунків.

Завершився перший день конференції представленням двох книг о. Атанасія Маквея. Перша містить важливі документи з Ватиканського апостольського архіву, які стосуються штучного Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Друга ж присвячена блаженному Микиті Будці. Ці дві книги є важливими також з огляду на те, що написані англійською мовою. Таким чином, із зазначеними темами має можливість ознайомитись іноземна аудиторія.

Міжнародна наукова конференція про о. Йосафата Жана продовжиться завтра о 10:00 у дзеркальній залі ЛНУ імені І. Франка. Деталі за ПОСИЛАННЯМ.

д. Яків Шумило, ЧСВВ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next