АКТУАЛЬНО

У Львові відбувся восьмий Всеукраїнський форум «Соціальне служіння для дітей і сімей»

П'ятниця, 13 грудня 2019, 13:22
В рамках Програми підтримки дітей-сиріт фонду Ginger UCEF, 10 грудня у Львові відбувся 8 Всеукраїнський форум “Соціальне служіння для дітей і сімей” організований Благодійною організацією “Львівська освітня фундація”.

Понад 120 учасників Форуму гостинно приймали в Центрі ім. митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету. Географія учасників вкотре приємно вразила - від Донеччини до Львівщини. Форум об’єднав усіх, кому небайдуже соціальне служіння дітям та сім’ям у складних життєвих обставинах. Тих, хто надає допомогу жінками у кризовій вагітності та працює над реформуванням інтернатів, щоб діти поверталися у сім’ї, щоб сім’я й надалі залишалася основою здорового суспільства.

Наталя Шалата, координаторка Програми підтримки дітей-сиріт фонду Ginger UCEF зазначила: «8 Всеукраїнський форум – це вже добра традиція нашої Львівської освітньої фундації організовувати події такого масштабу. Ми давно перетнули межу 500 у кількості партнерів і станом на сьогодні в рамках Програми реалізували 923 проєкти. Попереду для нашої Фундації ювілейний рік, адже у 2020 нам виповнюється 20 років, 14 з них Фундація співпрацює з Фондом Ginger UCEF та успішно реалізовує Програму підтримки дітей-сиріт чим не можемо не пишатися!»

Цьогорічний Форум зорганізували з метою представити успішні приклади від експертів щодо втілення реформи Деінституалізації,  профілактики соціального сирітства, надання соціальних послуг у громадах та забезпечення альтернативних форм опіки. 

Учасники Форуму мали нагоду послухати експертів з релігійної, державної та громадської сфери, які ділилися досвідом впровадження соціальних послуг у локальних громадах, а також механізмами співпраці ГО і влади у сфері надання соціальних послуг.  

З вітальним словом до учасників звернувся Ростислав Тимків, начальник управління «Служби у справах дітей» Львівської міської ради та загалом озвучив виклики місцевої громади. 

Ситуацію із сім’ями у складних життєвих обставинах у Львівській області представив Володимир Лис, начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації. Практичні механізми надання соціальних послуг презентували Наталія Проць (керівниця проектів БО “100% життя”) та Уляна Дорош (керівниця управління з питань праці та сімейної політики Департаменту соціального захисту населення ЛОДА).  

Представники від духовенства чи не найкраще проілюстрували як на даний час успішно реалізовуються у громадах соціальні послуги. На прикладі Стрийської єпархії, о. Петро Верхоляк розповів про розвиток молодіжного волонтерського служіння у громаді. Яскравим прикладом ефективної співпраці громади, Церкви та бізнесу поділився о. Олег Здреник, настоятель церкви Святої Параскеви у с. Вільшаник на Самбірщині. Директор Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії о. Сергій Триф’як запрезентував алгоритм співпраці у сфері соціальних послуг Церкви та влади на прикладі м. Коломия. Досвід отримання бюджетного фінансування для роботи з дітьми з інвалідністю, запрезентував о. Михайло Сукмановський (директор БФ “Милосердний самарянин для дітей з особливими потребами”, м. Золочів).

Відзначимо, що запрошені спікери з-поза меж Львівщини розповіли як відбувається у їхніх громадах профілактика соціального сирітства. Досвідом роботи з одинокими матерями, які самостійно виховують дітей у м. Дніпро поділилася Вікторія Федотова, керівниця громадської організації “Мартін клуб”. Селищний голова смт Благодатне Волинської обл. Олександр Топорівський розповів як залучають та соціалізовують дітей та молодь у молодіжному просторі «The Hub» з метою вийти за рамки формальної освіти та здобути нові знання і вміння.

На завершення учасники Форуму працювали у малих групах та спільно пробували напрацьовувати шляхи вирішення проблемних випадків у громадах. Віримо, що в рамках Форуму учасникам вдалося підвищити обізнаність про заходи, спрямовані на профілактику сирітству та знайти партнерів для надання якісних соціальних послуг у своїх локальних громадах.

Фото: Катя Акварельна

Менеджер з комунікацій Марія Баглай


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next