АКТУАЛЬНО

У Львові, у Патріаршому домі, стартував робочий семінар про комунікацію на основі пасторальної моделі Католицької акції

Вівторок, 19 березня 2019, 11:10
18 березня 2019 року у Львові, у Патріаршому домі, стартував робочий семінар для духівників мирянських спільнот УГКЦ “Будування системи комунікацій на основі пасторальної моделі Католицької акції (КА)”, який триватиме до 20 березня.

“Суть семінару в тому, щоб ознайомитися з різними моделями комунікації, особливо взяти за основу душпастирську модель Католицької акції, яка є найбільшим і найдавнішим мирянським рухом в Церкві”, – розповідає о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ. – Цей рух підтримували всі Папи. Тож ця пасторальна душпастирська модель є для нас доброю нагодою продовжити нашу стратегію “Жива парафія”, яка є теоретичною моделлю і потребує певної методології втілення. А для того щоб втілити стратегію “Жива парафія”, варто не тільки “оживити” парафії, а й вибудовувати комунікації між різними структурами Церкви та бути спроможними діяти у суспільстві”.

Варто зазначити, що напередодні було проведено подібний робочий семінар для лідерів мирянських спільнот. У ньому взяли участь учасники майже всіх єпархій та екзархатів України.

Загалом відвідувачі мали нагоду прослухати доповіді про комунікацію, Католицьку акцію та душпастирську модель, на якій вона побудована. Окрім цього, під час тренінгу відбулося обговорення назви моделі (наприклад, чи залишиться “Католицька акція” або “Католицька дія” та багато інших похідних назв) й це буде запропоновано Блаженнішому Святославу та Синоду Єпископів до розгляду.

За словами о. Василя, слово “акція” – означає дія, тобто це не є лише певним моментом, а тлумачиться як процес дії Церкви, яка є живою.

“Після ІІІ З’їзду мирян УГКЦ віряни продовжують працю над апостолятом мирян нашої Церкви. Тож вони мали робочу сесію, на якій підготували певну душпастирську модель, а пропозиції щодо назви моделі ми готуємо на Синод Єпископів, Предстоятелю і Патріаршій курії. Оскільки зараз Робоча група стратегії “Жива парафія” передає повноваження на Патріаршу курію, то ми зразу пропонуємо від мирян певну модель і бачення такої співпраці”, – стверджує о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ.

І згодом він додав: “Були також надзвичайно цікаві пропозиції, щоб був душпастирський центр, аби всі надбання можна було отримати (для тих, хто звернеться). Також варто зробити кол-центр, щоб люди могли телефонувати з певними питаннями чи до священика, чи до психолога. Важливо, щоб люди могли отримати фахову відповідь, і вирішити певні питання та проблеми”.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка:

Католицька акція – це міжнародний рух мирян католиків, які ставлять собі за мету духовне і моральне відродження секуляризованого суспільства, працю з дітьми та молоддю у сфері освіти і катехизації, а також працю із дорослими, об’єднаними у парафіяльні спільноти, а також у професійні спілки, асоціації та союзи, що діють у суспільстві. Мирянський рух під назвою Католицька Акція в Європі виник в Італії як відповідь мирян на антирелігійну пропаганду.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next