АКТУАЛЬНО

У Львові вшанували пам’ять о. Маркіяна Шашкевича

П'ятниця, 08 листопада 2019, 10:47
6 листопада у Львові відбулись заходи з нагоди 208-річчя від дня народження отця Маркіяна Шашкевича – письменника й поета, натхненника національного пробудження Галичини. Освітянська спільнота, студенти, представники влади й громадськість поклали квіти до пам’ятника Маркіяну Шашкевичу, що на вул. Коперника.

Актуальними для сучасників залишаються  слова митрополита Андрея Шептицького, які він сказав на урочистостях перезахоронення тлінних останків о. Маркіяна на кладовищі у Личакові 6 листопада 1911 р.: «Стоячи над гробом Маркіяна, уважаємо його за символ життя, бо гріб ученика, християнина, апостола здалека подібний до гробу Учителя, у якого черпаємо силу до божественного вічного життя».

Зазначимо, що Маркіян Шашкевич – відомий письменник та поет, священник УГКЦ, релігійний та культурно-громадський діяч, зачинатель нової української літератури в Галичині. Крім того, він очолював «Руську трійцю» та ініціював видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837), а також в умовах того періоду виступав за рівноправність української мови з польською.

На думку Кирила Студинського, Маркіян Шашкевич був «першим русином у Галичині, який пройнявся ідеєю національності». Значення Маркіяна Шашкевича як народного пророка («Будителя») Західної України співмірне з Тарасом Шевченком («Кобзарем») як національним пророком.

У рамках вшанування пам'яті «Будителя українського духа» 27 листопада у стінах «Львівської Політехніки» буде проведено конференцію «Духовна та культурна спадщина о. Маркіяна Шашкевича».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://city-adm.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next