АКТУАЛЬНО

У Львові попрощалися з захисником України, якого охрестив Блаженніший Святослав

П'ятниця, 18 березня 2022, 09:32
У четвер, 17 березня, у Львові відбувся Чин похорону військовослужбовця Івана Скрипника, охрещеного у 2005 році Блаженнішим Святославом, тоді віцеректором Львівської духовної семінарії Святого Духа. Поховали мужнього борця на Личаківському кладовищі.

Молитва за упокій захисника України відбулася у гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла. Похоронні богослужіння очолив владика Степан Сус.

Родом Іван Скрипник із Запоріжжя, а навчався у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Тоді ж під час навчання Іван відкрив для себе Бога та Церкву. У 2005 році віцеректор Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Святослав Шевчук, теперішній Глава УГКЦ, охрестив Івана у Національній академії сухопутних військ.

Для Івана Таїнство Хрещення, вділене майбутнім Главою УГКЦ, було знаковою та особливою подією його духовного життя. Готували курсанта до хрещення тоді ще семінаристи о. Ростислав Височан, керівник відділу у справах душпастирства у ЗСУ Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, та владика Степан Сус, єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа.

Отець Ростислав Височан, який став хресним батьком військовослужбовця, у проповіді на похороні розповів, що Іван був людиною обов’язку, чиє серце було наповнене любов’ю до ближніх: «Я мав можливість стати його хресним батьком у 2005 році. Дивлячись на те, як за цей час швидко змінювалося його життя, хочу сказати, що він був людиною, яка щиро виконувала свої обов’язки. Він був людиною, яка життєрадісно сприймала цей світ. Він був вихований у любові до своїх рідних і найближчих. Нам важливо зрозуміти, що кожен, хто сьогодні відчув покликання стати на захист своєї Батьківщини, став захисником, а захисник – це той, хто вміє любити. Хай Господь приймає у свої ласкаві обійми душу новопреставленого Івана».

Священник запевняє, що Іван Скрипник назавжди залишиться в його серці: «Як колись я молився за його здоров’я як мого похресника, так і далі пам’ятатиму про нього у своїй молитві».

Владика Степан Сус поділився своїми спогадами про мужнього воїна: «Іван був справедливим, мав багато друзів. Був відповідальним за виховну частину у військовій частині в Старичах. Те, що він вірив у Господа Бога, молився, ходив до церкви, і що в дорослому віці прийняв Таїнство Хрещення, стало фундаментом у його житті, щоб своїми вчинками і життям свідчити віру в Господа Бога і бути доброю людиною».

Єпископ також розповів, що разом з о. Ростиславом дружили з Іваном до останніх днів його життя.

Загинув майор Іван Скрипник у неділю, 13 березня, внаслідок ракетного обстрілу росією Яворівського полігону на Львівщині.

Дізнавшись про загибель Івана Скрипника, Блаженніший Святослав висловив співчуття його рідним.

Поховали захисника України на Личаківському кладовищі (Поле Почесних поховань) у Львові.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next