АКТУАЛЬНО

У Львові відбувся інавгураційний круглий стіл Центру екобогослов’я і сталого розвитку УКУ

Четвер, 12 грудня 2019, 13:11
10 грудня 2019 року в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ пройшов інавгураційний круглий стіл Центру екобогослов’я та сталого розвитку «Сім’я і турбота про творіння: виховання екологічної свідомості».

У межах заходу відбулося дві дискусійні панелі: «Освіта і турбота про творіння та ближнього: богословські та міжрелігійні аспекти», а також «Приклади і свідчення».

На початку першої дискусійної панелі о. Олег Кіндій презентував Центр екобогослов’я та сталого розвитку. «Сьогодні у нашій країні та місті назріла критична точка – є чимало проєктів, що стосуються формування екосвідомості. Це маємо робити і ми, богослови, опираючись на світську свідомість і вчення Церкви. Об’єднуючи наші зусилля, ми зможемо багато зробити у нашому середовищі. Господь завжди дає нам перспективу виходу», – наголосив о.Олег.

Про соціальну доктрину Церкви щодо питань екології доповів Роберт Марко, PhD, професор і декан богословського факультету в Aquinas College (США, Мічиган), лектор ліценціатської та докторської програм УКУ з богослов’я.

«Коли ми дивимося на соціальну доктрину Церкви, ми розуміємо, що відповідальні за наше середовище», – зазначив доповідач. У своїй доповіді богослов представив короткі витяги із енциклік Папи Бенедикта XVI та Папи Франциска. Окрім того, у межах засідання присутні мали змогу прослухати відеозвернення імама Мурата Сулейманова, імама Ісламського культурного центру у Львові.

Важливо також наголосити, що екологічна свідомість починається із виховання у родині. Про міжрелігійний погляд на виховання екологічної свідомості у сім’ї розповів координатор програм  Інституту родини та подружнього життя УКУ, співзасновник Центру екобогослов’я і сталого розвитку Назарій Петрів. «У буддизмі, наприклад, є традиція висаджувати дерева на спомин про рідних. Також у буддизмі ми маємо сакральне пошанування води, саме тому у цих країнах, які сповідують буддизм та індуїзм, ми бачимо стільки ініціатив екологічного спрямування. Як не дивно, найбільша популяризація висадження дерев в Індії», – зазначив Назарій Петрів.

У межах другої панелі круглого столу говорили про приклади популяризації екосвідомості. Зокрема, учасники мали змогу послухати Андрія Третяка, співзасновника Центру екобогослов’я і сталого розвитку, асистента кафедри богослов’я УКУ, який розповів про діяльність програми «Pilgrim», координатором якої є. Окрім того, своїм досвідом поділилися Юлія та Олександр Березовські (Життя у стилі Zero Waste), Марічка Погорілко та Михайло Дяків (Комірка).

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next