АКТУАЛЬНО

У Львові говорили, як краще проповідувати з погляду риторики

П'ятниця, 26 лютого 2016, 12:12
25 лютого 2015 року відбулася чергова зустріч «Медійного курсу» Інституту постійної формації духовенства Львівської архиєпархії УГКЦ.

Лектором та гостем зустрічі цього разу був Василь Ухач, фахівець риторики, кандидат історичних наук, викладач кафедри правового регулювання економіки і правознавства Юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, автор понад 70 наукових публікацій.

Учасники курсу дізналися про важливі складові публічного виступу у світлі риторики та її класичної моделі побудови виступу. Доповідач також поділився із учасниками особливостями ефективності виступу, а зокрема священичої проповіді з погляду наукових дисциплін ораторського мистецтва та з погляду мирянського сприйняття. Важливим зауваженням п. Василя Ухача було, поміж іншим, і те, що проповідь, як і кожен публічний виступ, є інтегральною, а не самостійною і окремою частиною, ланкою у пасторальному служінні священнослужителя. Вміло та вдало проповідувати – включає інтегральну складову служіння душпастиря – його поставу, освіченість, побут та взаємовідносини із вірними, поведінку і т.д.. Окремий наголос фахівець риторики зробив на зміст проповіді.

Зустріч завершилася спільним обговоренням актуальних викликів сучасного проповідництва, результативності та ефективності проповіді, можливих помилок та порад щодо їхнього уникнення.

о. Олег Лука 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next