АКТУАЛЬНО

У Львові парафіяни вчаться творити живу парафію

Вівторок, 20 травня 2014, 10:56
У неділю, 18 травня 2014 року, при парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці, що в м. Львові, вул. Пасічна,83 відбувся парафіяльний собор, участь у якому взяли понад 40 вірних, зокрема представники різних парафіяльних спільнот, котрі успішно і довгий час діють у цьому храмі. Метою цієї зустрічі було представлення Пастирського листа Блаженнішого Святослава: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», а також обговорення можливостей його практичного застосування на парафіяльному рівні.

Захід розпочався спільним Молебнем до Пресвятої Богородиці, згодом до всіх присутніх із вступним словом звернувся адміністратор храму о. Петро Рак, котрий докладно розповів про стратегію УГКЦ та її основні завдання, також звернув увагу на період, який ми невдовзі переживатимемо всією Церквою, Декаду місійності, що триватиме від Вознесіння Господнього до Зіслання Святого Духа (П’ятдесятниці). «Покликання бути «місійними» полягає в тому, щоб бути спільнотою, яка готова ділитися Божим Словом та переживанням власної віри з іншими людьми. А Пастирський лист Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» - це свого роду водночас програма розвитку УГКЦ і конкретний заклик до мирян, яким чином їм стати більш практикуючими християнами та бути живим і діяльним членом парафії, адже це основне місце, де реалізується людська святість. Проте парафія, яка, будучи спільнотою вірних, становить живий елемент ланцюжка, що через приналежність до певного деканату творить в такий спосіб єпархію, а єпархії – цілу Церкву, тому, говорячи про святість Божого люду, ми мусимо звертати увагу на всі рівні, що належать до структури Церкви: парафіяльний, деканальний та єпархіальний», - наголосив о. Петро.

Пояснюючи структуру і зміст послання, диякон Ярослав Заричанський зауважив, що поширення цього листа для наших вірних є справжнім пастирським пріоритетом та становить невід’ємну частину євангелізаційної місії нашої Церкви. Особлива увага в ньому звернена на невід’ємні аспекти християнського життя, такі як: слухання Божого Слова, активна участь у Святих Таїнствах, плекання і служіння єдності, місійний дух парафії, духовний провід тощо.

Доречним у контексті роздумування над документом «Жива парафія…» був катехитичний коментар о. Юрія Устяка, священика парафії, котрий водночас є директором парафіяльної катехитичної школи. Він розповів присутнім про важливість Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха» для наших вірних, як дороговказу і чудового навчального матеріалу для всіх вікових категорій.

На зустрічі були присутні голови та представники різноманітних парафіяльних спільнот, зокрема Братство Матері Божої Неустанної Помочі, молитовна спільнота «Матері в молитві», спільнота «Преображення», молодіжна спільнота «Віночок Марії», де кожен із присутніх мав можливість розповісти про свою спільноту та обговорити, яким чином кожен може більш глибше і якісніше долучитися до оживлення своєї парафії.

Підсумовуючи зустріч, о. Петро Рак подякував всім за присутність і жваве обговорення, наголосивши, що за оживлення парафії відповідальність несе кожен з нас, а такого роду зустрічі дуже потрібні для всіх членів парафії, оскільки згуртовують парафію та показують, в якому напрямку потрібно рухатись далі, прямуючи до святості всією парафіяльною спільнотою.

Прес-служба парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next