АКТУАЛЬНО

У Львові представили книжку Блаженнішого Любомира про екуменічні міркування митрополита Андрея

Четвер, 08 жовтня 2015, 14:42
7 жовтня в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книжки Блаженнішого Любомира, Архиєпископа-емерита УГКЦ, яка присвячена екуменічним міркуванням митрополита Андрея. Повідомляє сайт ДивенСвіт.

Матеріалом для книжки слугувала докторська дисертація Блаженнішого Любомира, яку він захистив у Римі 43 роки тому. За сприяння перекладачів Львівського національного університету робота була відтворена українською та опублікована від назвою "Андрей Шептицький – митрополит Галицький (1901 – 1944 рр.) – провісник екуменізму".

Після молитви "Отче наш" у виконані народної капели бандуристок "Зоряниця" презентацію відкрив Володимир Мельник, ректор Львівського національного університету імені І. Франка. "Ми вичерпали усі свої ресурси. Єдиний невичерпний ресурс – духовний. Андрей Шептицький – це духовна криниця для українського народу", – промовив він.

Після цього сам Блаженніший Любомир розповів цікаву історію про те, як відбулася його перша та, на жаль, єдина зустріч із митрополитом Андреєм.

Якось батько повів іще малого Любомира на виставу за участю гімнастів. Хлопцеві дуже сподобались цікаві та непрості трюки виконавців, тож він не зводив очей із сцени. Коли батько сказав йому, що позаду них стоїть авто, в якому перебуває сам Андрей Шептицький, він лише оглянувся назад та побачив старенького чоловіка і знову замилувався надзвичайним дійством на сцені.

Сьогодні Любомир Гузар згадує цю історію як щось дуже важливе, цінне, адже й сам Митрополит ніяк не міг здогадуватись, що той хлопчина, «обстрижений під нульку», буде колись про нього писати.

У книзі згадується про те, що митрополит Шептицький інтенсивно намагався скріпити екуменічних рух між конфесіями. Він «інколи відмовлявся від особистого заради православного», був ревним поборником миру між усіма конфесіями, а особливо між православною та греко-католицькою вірою.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next