АКТУАЛЬНО

У Львові представлять духовно-мистецький проєкт «Страчена і Воскресла»

Вівторок, 25 травня 2021, 12:22
У неділю, 30 травня 2021 року, у Львові, в архикатедральному соборі Святого Юра, відбудеться духовно-мистецький проєкт «Страчена і Воскресла», присвячений сумним подіям 75-ї річниці Львівського псевдособору.

Як відомо з історичних джерел, 8 березня 1946 року в архикатедральному соборі Святого Юрія розпочався Львівський псевдособор. На цьому зібранні, що було зорганізоване органами НКДБ за участю ієрархів Російської Православної Церкви, було ухвалене рішення про ліквідацію та знищення Української Греко-Католицької Церкви.

Автор проєкту Михайло Перун розповідає: «Невдовзі після утвердження в Галичині радянської влади почалося ганебне переслідування духовенства та вірних, обмежено, а відтак і зовсім припинено діяльність монаших чинів і згромаджень. Значна частина духовенства зазнала репресій, нерідко разом зі сім’ями. Інші вимушено перейшли на православ’я або ж мусили припинити відкриту душпастирську працю. Ліквідовано всі культурні, освітні й суспільні установи ГКЦ, припинено видання її газет і журналів. Саме тому цим духовно-мистецький проєктом ми хочемо продемонструвати увесь трагізм і драматизм Львівського псевдособору, життя підпільної Церкви, яка, переживши своїх гонителів, воскресла і продовжує своє служіння Христові та людям».

Слово про Львівський псевдособор промовить архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк.

Духовна музика прозвучить у виконанні хору та камерного оркестру Заслуженої академічної капели України «Трембіта» під орудою Володимира Вівчарика.

Ведуча програми – заслужена працівниця культури України Марія Христинич.

Мультимедіа – Святослав Козак.

Проєкт реалізований під патронатом Львівської архиєпархії УГКЦ, Львівської обласної ради, Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА та фундації «Андрей».

Вхід вільний з дотриманням усіх карантинних норм. Розпочнеться дійство о 17.00.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ugcc.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next