АКТУАЛЬНО

У Львові презентували книгу о. Климентія Стасіва "Місія високого слова. Василіянське книговидання: минуле, сучасне і майбутнє"

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 11:06
Філософську істину по всепануючу віщість мудрого слова ще раз ствердила презентація книги о. Климентія Стасіва "Місія високого слова. Василіянське книговидання: минуле, сучасне і майбутнє", що відбулась нещодавно у благодатному, сповненому віковими молитвами василіянському храмі Святого Онуфрія.

Тон потужності заходу задав його ведучий, народний артист України Григорій Шумейко: про значиму прекрасними достоїнствами, багату, помітну і потрібну книгу та словами з передмови до видання, написаної Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, – "Книга піднімає перед нашим зором велетенську завісу часу, впроваджуючи нас в глибини історії християнської України, зокрема в часи розквіту писемності, що стала вирішальним чинником поширення християнства на наших прабатьківських землях, знаком високого розвитку науки і культури. Саме монастирям випала виняткова місія стати цими привілейованими місцями, звідки ширилася духовність, наука, підносячи людей до високих ідеалів християнського, національного і культурного життя…".

Своїми думками про важливість видання, нагородженого персональною відзнакою президента на цьогорічному Форумі видавців Олександрою Коваль, не лише для Чину Святого Василія Великого та Церкви, а й України загалом, ділились владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський; протоігумен ЧСВВ о. Пантелеймон Саламаха; проректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Мар’ян Лозинський; поет і прозаїк, доктор історичних наук Петро Шкраб’юк; літературний редактор і поетеса Ольга Кіс; завідуючий науковою бібліотекою ЛНУ Василь Кміть; завідувач кафедри книгознавства та комерційної діяльності Академії друкарства Ольга Антоник та інші.

Йшлося про вираз Божого провидіння і в друкованому слові; про книгу, як грунтовне дослідження, що заслуговує на високу оцінку на рівні наукової праці; вагомість змісту, духовну наповненість та естетичну довершеність "Місії високого слова".

Учасники заходу наголошували не лише на важливості як для сучасників, так і прийдешніх поколінь названого видання, а й загалом книг, які випускає у світ видавничо-виробниче підприємство "Місіонер", очолюване о. Климентієм Стасівим.

Цією книгою, у якій автор ретельно дослідив та представив читачам вклад василіянських осередків книгодрукування протягом кількох століть не тільки в Україні та Європі, а й у Канаді, Аргентині, Бразилії та США, він ще й засвідчив високий рівень розвитку, притаманний українському народові, актуально спростовуючи міф, що друкувати і читати українців навчили росіяни. Зокрема й знайомлячи читачів з постаттю Степана Дропана, який за 112 років до приїзду Івана Федорова з Москви, відкрив у столиці Галичини Першу українську друкарню.

Особливої уваги у виданні заслуговує виділення Львівського осередку в Онуфріївському монастирі, як першого осередку друкування і поширення української книги. Та, звичайно, події у найдрібніших деталях, пов’язані з відродженням видавництва "Місіонер" наприкінці ХХ століття.

– Без перебільшення, можна сказати, що історія василіянського книговидання є церковно-національною. Ця історія мене захоплює, викликає велику вдячність та велику відповідальність. Саме тому і народилась книга "Місія високого слова", – висловився автор під час презентації.

Отець Климентій Стасів також подякував колективу видавництва, меценатам та всім, хто в той чи інший спосіб спричинився до виходу книги. Та запросив до подальших досліджень, вивчень та написань книг, акцентуючи, що "книги є цеглинами в розбудову церкви для українського народу".

Галина Мельник

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next