АКТУАЛЬНО

У Львові презентували першу біографічну працю про о. Климентія Шептицького

Понеділок, 24 грудня 2018, 13:03
У суботу, 22 грудня 2018 року, у соборі Святого Юра у Львові відбулася презентація першої біографічної книги про отця Климентія Шептицького «Казимир граф Шептицький – отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, екзарх Росії та Сибіру, архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви», автором якої є Іван Матковський.

Автор першої біографічної книги про отця Климентія Шептицького Іван Матковський поділився, що лише написання книги зайняло аж дев’ять місяців, а ілюстративна робота тривала понад півроку, оскільки потрібно було знайти якісні фотографічні матеріали, а потім їх належно «вбрати». «Минулого року я з отцем Юстином Бойком впорядковував листи отця Климентія Шептицького до родини. І коли ми їх сортували, з’ясувалося, що чимало моментів із життя отця є невідомими, хоча матеріали, за якими можна зробити дослідження, є у відкритому доступі», – сказав Іван Матковський.

Отець Юстин Бойко зазначив, що  день для презентації книги обраний невипадково, адже 22 грудня 1917 року перед архикатедральним собором Святого Юра отець Климентій прийняв схиму, яку літургійні книги називають «малим ангельським образом».

«Уже з самої назви праці можна зрозуміти, що автор намагався охопити весь період життя отця – від народження і до смерті. Книга поділена аж на 17 розділів, де останній присвячений спогадам сучасників отця та його членів родини», – поділився отець Юстин Бойко. Також він розказав про саму структуру книжки, що на кожній сторінці у правій верхній частині вказаний рік життя отця Климентія, що сприяє зручності в читанні, особливо для тих, хто бажає оперативно ознайомитися з даними.

«Ця біографічна книжка є надзвичайна у своєму змістовому наповненні, тому що автор спирається на численну кількість історичних джерел, зокрема на архіви. По-перше, це архівні матеріали, які до цього ніколи не публікувалися чи публікувалися лише частково», – додав священик. Отець Юстин також розказав, що у книжці левову частку посідає опис, досі не знаного широкому загалу світського життя отця Климентія Шептицького, а також роздуми його матері – Софії Шептицької – про дитину, яку вона носить під своїм серцем. І саме ці маловідомі клаптики його біографічної історії дають зрозуміти, яким отець був насправді та чому став саме таким.

Зазначимо, що відновлення пам’яті про блаженного священномучника Климентія Щептицького долучилися низка професіоналів: літературний редактор Оксана Думанська, львівська художниця Леся Квик, коректор Ольга Громик, мистецтвознавець Іванна Новаківська, перекладач Ярема Кравець та інші.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next